Podem comença a organitzar-se al País Valencià

  • VilaWeb parla amb portaveus de cercles de diversos llocs del territori

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Laura Ruiz i Trullols
22.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les últimes enquestes indiquen que Podem seria la tercera força si es presentés a les eleccions a les Corts previstes per a la primavera del 2015. El grup, però, encara no s’ha organitzat al País Valencià. Avui algunes de les coordinadores comarcals es reuniran a Carlet (Ribera Alta) per començar a preparar la candidatura per a les Corts. Ara, hi ha moltes d’agrupacions locals i comarcals, que anomenen ‘cercles’, i no totes hi participaran. VilaWeb ha parlat amb alguns portaveus de diferents llocs del territori sobre la manera com es volen organitzar.

Podem és hores d’ara un moviment dispers, que s’ha organitzat sobretot a escala local, i cadascun d’aquests col·lectius té més d’un portaveu. Amb tot, alguns cercles es començaran a coordinar per irrompre a les Corts Valencianes. Vicent Barrachina, un dels portaveus de la coordinadora de l’Horta Nord, explica que fou l’eurodiputada Teresa Rodríguez, amb qui van coincidir en un acte de protesta a l’escola Cremona, qui els va animar a dissenyar un projecte propi. ‘No podem esperar les indicacions de Madrid, hem de fer les coses des d’aquí’, diu.

José Maria Copete, d’Alacant, el primer valencià a la llista del partit a les europees (hi anava de número disset), explica que una vuitantena de cercles ja es van reunir quatre vegades a la primavera i van estar a punt de constituir una coordinadora d’àmbit valencià. Diu que no va prosperar perquè ‘se’ns ha tirat al damunt el procés constituent a escala estatal, però tot seguit iniciarem el nostre procés propi’. ‘Ja teníem molta feina avançada, el projecte de Podem està consolidat a molts llocs del territori.’

En tot cas, tots els contactats per VilaWeb coincideixen a dir que l’impuls definitiu al País Valencià es farà després del 15 de novembre, quan se sàpiga quina direcció pren el partit i es votin els representants als òrgans de representació de l’estat espanyol.

Des de Podem Castelló, Jorge Albuixech explica que llavors ‘es validaran els cercles i confeccionarem la candidatura a partir d’una llista oberta totalment’. Barrachina resumeix d’aquesta manera quina és la seva intenció: ‘Com que tindrem molt poc temps, farem una estructura bàsica, prou consistent per presentar-nos a les eleccions. Això sí, optarem per una llista del tipus cremallera, amb paritat d’homes i dones. La confeccionarem de manera assembleària, com fem amb tota la resta de qüestions.’

Diversitat de sensibilitats

Podem és un moviment amb gent de sensibilitats ben diferents. Ara com ara, hi ha dues pàgines a Facebook: una de Podem País Valencià (amb una mica més de 4.500 m’agrada) i Podemos Comunidad Valenciana (amb poc més de 2.000 m’agrada). En canvi, només hi ha un perfil de Twitter actiu, el de Podem País Valencià (que té 3.100 seguidors). Les pròximes setmanes, qüestions com la nomenclatura que empraran de manera oficial s’hauran de debatre. ‘Probablement són temes que es resoldran mitjançant votacions per internet; funcionem molt amb aquest mecanisme’, explica Barrachina. ‘El que ens uneix, però, són les ganes d’enviar la casta “a fer punyetes”, volem arribar al poder. ‘Som una societat esquizofrènica en temes identitaris, hem de procurar recollir les diverses sensibilitats’, opina Copete.

Des de Castelló, Albuixech explica que no pateix per la qüestió nacional perquè està convençut que ‘en l’àmbit estatal s’optarà per un estat plurinacional de veres’. ‘Un partit a Madrid mai no havia tancat un congrés amb l’estaca’, ha dit.

L’acostament amb les altres forces d’esquerres

En la primera irrupció, el partit liderat per Pablo Iglesias fou la cinquena força més votada al País Valencià a les europees, molt a prop d’UPyD i d’EUPV. Segons l’última enquesta, publicada a El País, Podem irrompria amb tanta força (17) que esdevindria tercera força, darrere el PP (32) i el PSPV-PSOE (29). Compromís (14) i EUPV (7) també creixerien notòriament. En tot cas, la davallada del PP és evident i els partits d’esquerres ja han començat els moviments de cara a les eleccions. També en això hi ha diversitat d’opinions dins de Podem.

Barrachina no vol sentir parlar de coalicions: ‘Tenim molts de pretendents, però la nostra idea és presentar un projecte nou.’ En canvi, Albuixech proposa que conflueixin i que optin per Mònica Oltra com a líder de la candidatura: ‘No ens podem oblidar de tota la feina ha fet la gent de Compromís. Oltra és una figura carismàtica i, a més, vol confluir amb nosaltres!’.

Una portaveu del cercle de València que prefereix no revelar el seu nom, explica com un èxit la trobada del juny, que es va organitzar a l’Octubre. Diu que van participar-hi més de cinc-centes persones i que van haver de repartir-se en grups de treball en més edificis, com el de Ca Revolta, el Micalet i la seu de la Intersindical Valenciana.

Informació relacionada:

Editorial de Vicent Partal: Mirant al maig

Una Diada amb perspectiva de canvi electoral

Rafa Xambó: ‘RTVV podrà tornar a emetre el 9 d’octubre de l’any vinent’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any