Els dos punts de la declaració de sobirania que diumenge van desaparèixer

  • A l'acte de l'ANC i Òmnium a plaça de Catalunya es va fer una lectura del text aprovat al parlament

VilaWeb
Redacció
20.10.2014 - 18:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’acte central de la campanya ‘Ara és l’hora’, impulsada per l’ANC i Òmnium, va tenir el seu punt àlgid en els discursos de les presidentes de les dues entitats, Carme Forcadell i Muriel Casals, respectivament. Abans d’aquest moment, es va interpretar el poema ‘Ara mateix’, de Miquel Martí i Pol, a càrrec de Sílvia Bel, Lluís Llach i Cesk Freixas. A més, es va fer una lectura de la declaració de sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya el 23 de gener de 2013. La lectura va anar a càrrec d’Eduardo Reyes (Súmate), Roc Casagran (escriptor), Carme Sansa (actriu) i Germà Bel (economista).

La declaració de sobirania i el dret de decidir del poble de Catalunya –segons el títol oficial– té nou punts. Però en la lectura n’hi va haver dos que no es van llegir: el que fa referència al diàleg i el que parla de legalitat. VilaWeb ha demanat la raó d’aquestes absències a la lectura d’ahir i l’ANC ho atribueix a un error en el repartiment dels papers amb les frases i en cap cas a una decisió premeditada.

A continuació podeu veure el vídeo de la lectura i, després, el text original de la declaració aprovada pel parlament:

Declaració de sobirania i el dret de decidir del poble de Catalunya

D’acord amb la voluntat majoritària expressada democràticament per part del poble de Catalunya, el Parlament de Catalunya acorda iniciar el procés per fer efectiu l’exercici del dret a decidir per tal que els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya puguin decidir el seu futur polític col·lectiu, d’acord amb els principis següents:

– Sobirania. El poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà.

– Legitimitat democràtica. El procés de l’exercici del dret a decidir serà escrupolosament democràtic, garantint especialment la pluralitat d’opcions i el respecte a totes elles, a través de la deliberació i diàleg en el si de la societat catalana, amb l’objectiu que el pronunciament que en resulti sigui l’expressió majoritària de la voluntat popular, que en serà el garant fonamental del dret de decidir.

– Transparència. Es facilitaran totes les eines necessàries perquè el conjunt de la població i la societat civil catalana tingui tota la informació i el coneixement precís per a l’exercici del dret a decidir i es promogui la seva participació en el procés.

– Diàleg. Es dialogarà i es negociarà amb l’estat espanyol, les institucions europees i el conjunt de la comunitat internacional.

– Cohesió social. Es garantirà la cohesió social i territorial del país i la voluntat expressada en múltiples ocasions per la societat catalana de mantenir Catalunya com un sol poble.

– Europeisme. Es defensaran i promouran els principis fundacionals de la Unió Europea, particularment els drets fonamentals dels ciutadans, la democràcia, el compromís amb l’estat del benestar, la solidaritat entre els diferents pobles d’Europa i l’aposta pel progrés econòmic, social i cultural.

– Legalitat. S’utilitzaran tots els marcs legals existents per fer efectiu l’enfortiment democràtic i l’exercici del dret a decidir.

– Paper principal del Parlament. El Parlament, en tant que la institució que representa el poble de Catalunya, té un paper principal en aquest procés, i per tant s’hauran d’acordar i concretar els mecanismes i les dinàmiques de treball que garanteixin aquest principi.

– Participació. El Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat han de fer partícips actius en tot aquest procés el món local i el màxim de forces polítiques, agents econòmics i socials i entitats culturals i cíviques del nostre país, i concretar els mecanismes que garanteixin aquest principi.

El Parlament de Catalunya encoratja el conjunt de ciutadans i ciutadanes a ser actius i protagonistes d’aquest procés democràtic de l’exercici del dret a decidir del poble de Catalunya.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any