ERC i ICV-EUiA es reuneixen d’urgència per abordar les condicions al 9-N

  • L'anunci d'Homs d'un pre-acord per a restablir una 'unitat tècnica' ha precipitat la reunió

VilaWeb
ACN
20.10.2014 - 15:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els màxims representants d’ERC i ICV-EUiA es reuneixen aquest migdia per abordar les condicions i garanties del procés participatiu proposat pel govern català. Segons ha pogut saber l’ACN, la reunió es fa en un restaurant a prop de la seu dels republicans del carrer de Calàbria i s’ha precipitat des que el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha convocat una conferència de premsa per a anunciar el pre-acord de restablir una ‘unitat tècnica’ amb vista al 9-N. Hi prenen part Joan Herrera, Dolors Camats, Josep Vendrell i Joan Mena per ICV-EUiA i Oriol Junqueras i Marta Rovira per ERC. Fonts acostades als reunits indiquen que la CUP és permanentment informada de la reunió, per més que no hi participi.

L’anunci d’Homs ha desencadenat les telefonades entre Joan Herrera i Oriol Junqueras i ha precipitat la reunió entre aquestes dues formacions. De fet, ja hi havia previst que avui a la tarda continuessin les negociacions per a tancar un acord sobre les garanties que ha de tenir el nou 9-N. Unes negociacions que, segons els republicans, s’han portar a terme entre ERC, ICV-EUiA i la CUP al marge del govern.

Fa uns quants dies que els capdavanters d’ERC, ICV-EUiA i la CUP mantenen reunions discretes per a acordar una proposta conjunta sobre el ‘nou 9-N’. Aquestes tres formacions exigeixen que el procés participatiu que ha obert en solitari el govern es faci amb prou garanties democràtiques. De fet, s’havia fixat precisament que seria avui que s’acordaria la proposta amb l’objectiu de fer-la arribar al govern d’aquí a poques hores. 

Durant la conferència de premsa que avui ha precedit la reunió entre Junqueras i Herrera, la portaveu d’ERC, Anna Simó, ha explicat que l’únic pre-acord que ocupa ara els republicans és el que els uneix amb ICV-EUiA i la CUP. Un pre-acord que encara no s’ha tancat i que, en tot cas, significaria simplement una proposta d’ampliar les garanties del procés participatiu que el govern ha fixat per al 9 de novembre. Els republicans volen impulsar la participació ciutadana el 9 de novembre i, alhora, assegurar una bona organització de la jornada. Simó no ha volgut aclarir si els republicans també s’havien trobat amb representants del govern.

‘Esperem que l’acord es pugui concretar avui mateix’, ha manifestat Simó, després de recalcar que era molt important que el nou 9-N tingués el vist-i-plau de totes les forces polítiques que havien signar l’acord sobre la data i la pregunta. ‘La primera condició, ara que el govern ha decidit de no fer la consulta tal com s’havia proposat, és que ens sentim tots bé. ‘Entre més garanties, ERC exigeix que hi hagi més punts de votació per a facilitar el vot dels ciutadans. ‘Amb 600 instituts no n’hi ha pas prou’, ha comentat. Sobre aquest punt, els batlles d’ERC ja han ofert edificis municipals perquè es pugui ampliar el nombre de col·legis electorals.

La portaveu republicana ha lamentat, això no obstant, que l’executiu de CiU no hagi volgut abordar encara les eleccions plebiscitàries posteriors al 9-N. Una demanda que diumenge també van fer pública l’ANC i Òmnium Cultural.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any