Manresa es converteix en la capital de l’economia verda amb motiu de la 16a fira Ecoviure

  • El certamen compta amb un centenar d'expositors i fins diumenge s'espera la visita de 12.000 persones

VilaWeb
ACN
18.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fira Ecoviure torna a convertir Manresa, per setzena vegada, en la capital de l’economia verda. De divendres a diumenge més d’un centenar d’expositors relacionats amb les energies renovables, l’agroalimentació ecològica, la higiene i la cosmètica natural, la cooperació, el comerç just i la gestió de residus s’apleguen al Palau Firal.

Ecoviure combina la dimensió més divulgativa amb la més tècnica i, per això, a més de les jornades adreçades a professionals, programa tallers, activitats infantils i exposicions. El certamen va arrencar divendres amb el Fòrum Energia i, segons que ha explicat a l’ACN el president de la fira, Jordi Serracanta, s’esperen superar els dotze mil visitants.

La setzena fira Ecoviure disposa d’un centenar d’expositors, una xifra semblant a la de l’any passat, quan el nombre d’estands va augmentar un 15%. El president del certamen i també regidor de Medi de l’Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta, va destacar que l’Ecoviure és una fira ‘de referència, pels anys que té i per la seva trajectòria, tant a la Catalunya central com també fora d’aquest àmbit territorial’. L’element més important de la fira és, segons el regidor, ‘explicar clarament els valors de l’ecologia i la sostenibilitat’.

Tots els expositors de la fira Ecoviure comparteixen els mateixos valors i s’engloben en el concepte d’economia verda. Amb tot, Serracanta va explicar que s’hi trobaven una gran diversitat de sectors com l’agroalimentari, el tèxtil ecològic, la bioconstrucció, les energies renovables i la cosmètica ecològica. El president de la fira va remarcar que enguany també se seguiria amb l’aposta per la biomassa i es reforçarien els expositors relacionats amb l’agroalimentació, una cinquantena.

Les tarifes elèctriques, tema central del Fòrum Energia

El quart Fòrum Energia ha estat el preàmbul de la fira Ecoviure, divendres al matí. El tema central d’enguany han estat les tarifes elèctriques i tot allò que se’n deriva. Serracanta explicava que s’hi havien debatut qüestions com ‘les opcions que hi ha en aquest marc regulatori, que no és favorable ni per a les energies renovables ni per a l’autoconsum’. A més, també es van presentar casos pràctics perquè ‘és important que els participants vegin casos reals que apostant per l’eficiència energètica hi ha molt bons resultats i no és sols teoria’.

Gastronomia i moda ecològica

A banda la zona d’expositors i dels espais més tècnics, la fira també disposa de moltes activitats paral·leles per a potenciar la interacció dels visitants. Enguany es torna a organitzar l’aula gastronòmica, on els assistents aprenen trucs per cuinar amb aliments ecològics i de temporada que poden trobar als mateixos expositors de la fira. Entre els tallers, n’hi ha de cupcakes ecològics i de tasts de varietats antigues de productes de l’horta.

Un dels debats que s’espera que generi més interès és el que s’ha organitzat per dissabte a la tarda amb el títol ‘Vestir a la moda de manera sostenible’. Es tracta d’una taula rodona amb dissenyadores i especialistes en moda sostenible que volen posar en relleu fins a quin punt la roba que vestim afecta la nostra salut i la del planeta.

El full de ruta de l’Ajuntament de Manresa

El regidor de Medi de Manresa ha explicat que el consistori també és conseqüent amb els valors que es promouen a la fira Ecoviure. En aquest sentit explicava que ja hi havia en funcionament dos autobusos híbrids que s’havien incorporat a la xarxa de transport urbà per a reduir les emissions de CO2 i també de soroll. Seguint amb el transport sostenible, el regidor va explicar que l’ajuntament havia elaborat un pla estratègic del vehicle elèctric amb l’objectiu d’implementar progressivament punts de recàrrega en uns quants indrets de la ciutat. A més, segons Serracanta, l’ajuntament també aposta per la millora en l’eficiència del consum de l’aigua amb la gestió del reg dels espais verds.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any