Lleonard del Rio: “Cal crear ponts de comunicació entre l’ENS i les entitats de base que formen part de les seves federacions”

VilaWeb
Redacció
16.10.2014 - 18:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Relacionat amb diverses entitats culturals d’Igualada. Fa més de vint-i-cinc anys que és membre del grup de teatre Esbart Igualadí d’Igualada, una entitat amb cinquanta-tres anys d’existència i en la qual els Pastorets s’han representat de manera ininterrompuda. Tenen la seu social a l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera, lloc on representen cada any els Pastorets. Representant d’Igualada a la junta de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya des de la seva fundació el 2007, ha estat elegit com a President a les darrers eleccions. Informàtic de professió, es defineix com emprenedor.

Què representen els Pastorets?
Personalment visc els Pastorets pràcticament des de que vaig néixer. La meva família ja tenia la tradició de fer teatre, especialment participaven a les representacions dels Pastorets. Per a mi el Nadal està indissolublement lligat als Pastorets i a la tradició dels Reis que a Igualada és única i espectacular. Per a mi el Nadal és l’època en què pràcticament no paro mai per casa…
 
Com pot ser que una persona que es dedica a la informàtica, que en principi dóna a entendre innovació, modernitat… es dediqui a fer els Pastorets a la seva població?
Des de la Coordinadora sempre hem tingut clar que els Pastorets són un espectacle nadalenc tradicional, però això no vol dir pas que sigui carrincló. És un aspecte contar el qual hem de lluitar de manera continuada. Tanmateix, des que es va fundar la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, l’any 2007, el panorama en aquest sentit ha millorat força, i també pel que fa als mitjans de comunicació. Com qualsevol espectacle, els Pastorets tenen la seva dignitat. En tot cas podem tenir la dificultat que, en la mesura de ser força grups que fem Pastorets, cadascú tingui la seva pròpia visió. No obstant, sempre intentem que els Pastorets estiguin ubicats en el segle XXI. Només cal recordar, ara fa uns anys, el programa de TV3 Objectiu Pastorets, que va ajudar molt a la seva dignificació i visibilitat actual.
 
De Pastorets se’n fan molts i de tota mena…
Cert. N’hi ha de diferents entorns i contextos. N’hi ha que tenen uns aspectes més tradicionals, d’altres que es preocupen més per incorporar nous elements i maneres de representar… Cada entitat va cercant els mecanismes per aconseguir els seus objectius, ja siguin d’integració, de conservació de les tradicions… Hi ha entitats que aposten més per la renovació periòdica del director, per remoure l’entitat…

Segueix llegint…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any