La Trobada d’Animadors de Cant a Castelló

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Per primera vegada se celebrarà al País Valencià la Trobada General d’Animadors de Cants per a la Litúrgia. Aquest encontre tindrà lloc a Castelló de la Plana els pròxims dies 25 i 26 d’aquest mes d’octubre, a iniciativa de l’Associació Josep Climent, una entitat que porta vint-i-cinc anys treballant per a fer present la nostra llengua a l’Església del nostre País, on, malauradament, almenys des del segle XVI, l’Església ha adoptat el castellà com a llengua de predicació i de pregària.

Com a resultat d’aquesta imposició, encara ara és molt forta la resistència popular a l’adopció del valencià com a llengua de culte i de predicació. Però des de l’Associació Josep Climent, l’ànima de la qual és Avel·lí Flors, els cristians valencians no volem quedar al marge de l’esperit de la Pentecosta.

L’Associació Josep Climent pren el nom d’un insigne il·lustrat castellonenc, que va ser bisbe de Barcelona (1766-1775), on s’hi mostrà ben sensible a la problemàtica social, pedagògica i cultural del moment. Així, saludava els seus barcelonins com a ‘conciutadans’, pel fet que els valencians, arran de la conquesta, provenim de Catalunya.

Fundada el 1989, l’Associació Josep Climent està treballant em el camp de la litúrgia, assegurant una celebració en la nostra llengua a la cocatedral de Santa Maria, de Castelló de la Plana, que és animada pel cor Pentecosta.

També en l’àmbit catequètic, l’Associació ofereix la catequesi en valencià, ha creat una escola de música i conrea un moviment d’esplai durant el curs, a més d’oferir colònies i campaments d’estiu.

La Trobada General, a més dels assajos de cant, inclourà dissabte 25 un recorregut pel Caminàs (via pre-romana) per a visitar les ermites que s’hi han edificat. Després del dinar al Seminari Mater Dei de Castelló, al voltant d’una paella, visitaran la basílica de la Mare de Déu del Lledó, patrona de la capital de la Plana Alta, i a les 19.30 hi haurà el cant de l’Akàthistos.

Diumenge se celebraran les Laudes a les 10.15 i l’Eucaristia a les 11.00. També es visitarà la Casa dels Orfes, que és la llar pairal del bisbe Josep Climent.

Les Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia les va iniciar el P. Gregori Estrada, monjo de Montserrat, l’any 1970, a qui es va afegir Andreu Martínez Motos, ara també monjo de Montserrat, per tal de formar i donar supor als qui animen el cant a les celebracions litúrgiques. De fet, encara ara, cada estiu es programen a Montserrat diversos cursos, on s’estudia el repertori i es fan pràctiques de direcció de cant.

És una sort que aquesta Trobada General, que se celebrarà a Castelló de la Plana, puga fer-se càrrec de la situació de la litúrgia al nostre País i en la nostra llengua, per donar suport als qui fan d’animadors de cant a les nostres celebracions litúrgiques.

No cal dir que tots els capellans, els seminaristes i els animadors de cant de les parròquies valencianes que estimen la nostra llengua, haurien de conèixer aquesta Trobada i participar en els cursos que a l’estiu es fan a Montserrat per tal de fer més vives i més participatives les nostres assemblees litúrgiques. I més valencianes! 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any