Els estudiants universitaris es preparen per la vaga en defensa del 9-N

  • Classes al carrer, cercavila, xerrades són algunes de les activitats que precedeixen la manifestació convocada per aquest dijous

VilaWeb
Redacció
02.10.2014 - 12:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Puntuals, a les 9 del matí, un grup d’estudiants ha col·locat les cadires a l’Àgora, al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra. Tres professors s’han prestat a oferir una classe oberta al carrer sobre el dret a decidir i obrir una reflexió i una discussió al voltant del procés que viu Catalunya. Aquest ha estat el primer acte al campus de la jornada de lluita que la plataforma unitària Estudiants9N ha organitzat aquest dijous per preparar la vaga de la setmana vinent i aconseguir que la vaga sigui secundada per bona part de la comunitat universitària, i no només per estudiants. La jornada de lluita precedeix la primera manifestació del curs, prevista per aquest dijous a la tarda.

L’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP), l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), En Lluita, la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i SUMEM de la Universitat de Barcelona van presentar la platadorma el proppassat 16 de setembre. Avui han començat els actes de protesta contra la ‘prohibició’ que consideren que ha fet el TC de la consulta pel dret a decidir del 9-N. Gairebé totes les universitats tenen representants a la plataforma i els darrers dies, en assemblees i reunions s’han començat a gestar una sèrie d’actes que pretén conscienciar la comunitat universitària i permetre que la protesta estudiantil s’encomani del caire festiu que ha pres la reivindicació del dret a decidir en l’àmbit català.

Els estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha estat un dels centres que ha organitzat aquest dijous una jornada de lluita que ha començat a les 9 del matí amb classes al carrer. L’Àgora, l’espai central del Campus de la Ciutadella, ha acollit la primera classe oberta del dia, on tres professors de ciències socials, han explicat el dret a decidir des d’una vessant història, ètica i de gènere. La centralitat de l’espai ha fet que a banda de la trentena d’estudiants que ha congregat a primera hora, fossin molts els que s’aturessin a comprovar què s’estava duent a terme.

Estudiants9N vol, amb aquesta jornada de lluita, preparar la vaga de 48 hores que ha convocat per dimarts i dimecres de la setmana entrant, i a més, serveix de prèvia per la manifestació que hi ha convocada aquest mateix dijous al vespre. Així ho ha explicat a l’ACN Bernat Mallén, membre de la plataforma i de la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya, que ha recordat que el dret a decidir i la necessitat de dur a terme la consulta ha permès posar molts més estudiant d’acord que no pas altres causes per les quals han lluitat els estudiants els darrers cursos. ‘Mai no hi havia hagut tanta germanor’, ha explicat Mallén, dirigit expressament als qui diuen que la consulta separa.

Mallén doncs, confia que realment aquesta ‘pinya’ que s’ha creat al voltant de la consulta, i que no respon a una opció sinó només a la defensa del dret a decidir, permeti que la vaga sigui un èxit. Aquest estudiant ha explicat que s’ha plantejat fer molta ‘pedagogia’ i evitar que sigui ‘la típica vaga convencional de piquets enfrontament, sinó de consens i d’anar a la una”. Mallén ha explicat també que els estudiants adherits a la plataforma estan recollint signatures per presentar al rector i demostrar-li en consens real de cara a la vaga.

Els estudiants han trobat en molts casos la complicitat dels professors com els tres que aquest dijous s’han prestat a fer classes obertes. Abel Escribà-Folch, professor i investigador de Ciències Socials de la UPF, ha explicat que han trobat ”molt interessant” aquesta possibilitat de fer una classe oberta” i la voluntat de ”debatre i discutir” per demostrar que els estudiants estant implicats, no només com a ciutadans, sinó també ”com a estudiants”. Per Escribà-Folch, el més atraient de la classe ha estat presentar diferents arguments pel dret a decidir i rebatre’ls per portar ”debat i reflexió, en l’ambient universitari” que ‘d’això es tracta’.

Altres facultats també han previst altres actes previs a la manifestació de la tarda. Els de la Universitat de Barcelona, per exemple, han convocat una concentració al migdia per fer un dinar popular i un acte simbòlic amb una urna i paperetes com les de la consulta que permeti remarcar el seu suport al dret a decidir.

‘Els estudiants farem una vaga si el TC prohibeix la consulta’ (27.09.2014)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any