France TV Info: ‘Espanya no deixa votar perquè tem que guanyi el sí’

  • La cadena francesa es pregunta en un reportatge pels motius de la negativa de Rajoy a permetre la consulta

VilaWeb
Redacció
02.10.2014 - 10:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Per què el govern espanyol, a diferència del Regne Unit, malda per il·legalitzar el referèndum català?’, es demana la cadena France TV en un reportatge. L’autora, Jéromine Santo-Gammairem en parla amb el professor d’espanyol de la Universitat de Nantes, Frédéric Alchalabi, i proposa tres grans respostes, la primera de les quals és ben contundent: ‘Perquè temem la victòria del sí’. L’autora del reportatge considera que el Regne Unit va autoritzar el referèndum d’Escòcia perquè estava segur de la victòria del no. I en canvi a Catalunya el sí té molts més números de sortir guanyador.

‘Els catalans comparteixen una identitat comuna. Tenen la seva història, el seu idioma, la seva cultura. Catalunya és una nació sense estat’, diu el professor Alchalabi. ‘La voluntat d’independència no ve d’ahir’, diu France TV, que recorda la pèrdua de les llibertats després de la Guerra de Successió i la repressió durant el franquisme.

‘Perquè temen que hi hagi un desmembrament d’Espanya’

Recordant les declaracions de dilluns de Rajoy, que deia que ningú no podria trencar el principi de sobirania única d’Espanya, el reportatge diu que ‘l’estat espanyol, adherit a les seves fronteres i a la seva imatge actual’, tem una crisi d’identitat’. I la independència de Catalunya podria desencadenar un procés semblant al País Basc

‘Perquè l’economia espanyola se’n ressentiria’

El sistema de distribució de la riquesa i despeses (incloent el finançament del deute públic espanyol) indigna els catalans, que consideren que no els beneficia pas. El professor Alchalabi ‘pot haver-hi un perill d’esgotament d’Espanya si s’esdevingués la independència. I això podria fer que es malmetés la confiança dels mercats financers en Espanya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any