El PSC frena i es desentén de la consulta

  • Els grups municipals socialistes de Lleida i Santa Coloma de Gramenet no permeten que prosperin les mocions en favor del 9-N

VilaWeb
Redacció
01.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els dies previs a la suspensió de la consulta del 9 de novembre, el PSC havia mostrat un suport parcial a la votació. Una part dels municipis que la setmana passada van aprovar les mocions ho van poder fer perquè el PSC hi va votar a favor o bé es va abstenir per facilitar que reeixissin. Tanmateix, ara que el TC ha suspès la consulta, algunes direccions locals del PSC i també la direcció nacional han aturat aquest suport.

En algun cas, s’han fet passos enrere, com a l’Ajuntament de Lleida, on ahir es va fer un ple extraordinari per debatre la moció de suport al 9-N, però l’equip de govern socialista, encapçalat per Àngel Ros, va optar per no portar a votació cap de les dues mocions que s’havien presentat, una CiU i una del PSC. El batlle va fer cas de l’advertiment del secretari municipal d’evitar l’aprovació de punts favorables al 9-N i a la llei de consultes, que segons ell podien vulnerar la disposició del TC. 

Un altre exemple és el de Santa Coloma de Gramenet. L’ajuntament no va donar suport institucional a la consulta del 9-N. La moció presentada pels grups municipals de CiU, ICV-EUiA i Gent de Gramenet no va comptar finalment amb l’abstenció del grup socialista, que havia anunciat la batllessa, Núria Parlon, dos dies enrere. El PSC, juntament amb el PP i PxC hi van votar en contra. Segons els socialistes, la suspensió cautelar de la llei de consultes i del decret de convocatòria del 9-N per part del TC obliga el consistori a actuar ‘amb escrupolós respecte a la legalitat’. El PSC va presentar al ple una moció alternativa, que tampoc no va ser aprovada.

Un dels darrers ajuntaments que van debatre el suport a la consulta fou el de l’Hospitalet de Llobregat. En aquest cas, una moció pactada entre CiU, ICV-EUiA i el PSC va ser aprovada ahir al vespre. El text manifesta el suport a una convocatòria, però respectant l’ordenament jurídic.

D’una altra banda, el PSC ha decidit de retirar de l’ordre del dia del ple del parlament una proposició de llei pròpia de reforma de la constitució espanyola, una proposta d’instar el congrés espanyol a crear una comissió d’experts que treballés per modificar la constitució amb un objectiu federal. Ho va anunciar ahir el portaveu parlamentari socialista, Maurici Lucena, després d’haver parlat amb més grups –no va dir quins–, que han demanat més temps per reflexionar, sobretot per la coincidència amb la suspensió del TC. Aquests grups veuen també de sentit comú que el govern hagi aturat la campanya institucional després de la suspensió del TC i anhelen que s’obri una ‘nova etapa política’ el 10-N.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any