El parlament exigeix al TC d’aixecar la suspensió del 9-N

  • També presentarà al·legacions per defensar la constitucionalitat de la llei de consultes

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.09.2014 - 11:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Catalunya demanarà al Tribunal Constitucional d’aixecar la supensió de la llei de consultes. Ho ha explicat la presidenta de Gispert: ‘El TC pot revisar en qualsevol moment la suspensió. Com que afecta a l’interès general, el parlament en demanarà l’aixecament immediat’. ‘La decisió del Tribunal Constitucional és un acord automàtic, no entra en el contingut sinó en la forma’ ha dit de Gispert. D’una altra banda, la mesa de la cambra presentarà en el termini més breu possible, probablement aquesta setmana, al·legacions per defensar la constitucionalitat de la llei de consultes.

La primera possible acció de desobediència institucional

D’una altra banda, la mesa del parlament ha admès a tràmit la proposta que van fer els partits pro-consulta amb els noms de set persones per a integrar la comissió de control del 9-N. Aquesta acció és prèvia a la votació demà en el ple de la cambra, que podria esdevenir el primer acte de desobediència institucional, ara que el Tribunal Constitucional espanyol ja ha suspès la llei de consultes i el decret de convocatòria. De moment, aquesta votació forma part de l’ordre del dia del ple i, segons que ha explicat la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, només es retirarà en cas que el ple acordi d’eliminar-la a l’inici de la sessió. ‘Serà una decisió política’ ha dit.

Una de les funcions d’aquesta comissió és nomenar els membres de les comissions de seguiment, els òrgans que vetllaran per la bona organització de la consulta a les set demarcacions: Alt Pirineu i Aran (91 locals i 121 meses), Barcelona (1.331 i 5.106), Camp de Tarragona (271 i 792), Catalunya Central (303 i 655), Girona (389 i 803), Lleida (231 i 423) i Terres de l’Ebre (102 i 230).

El PSC no proposarà cap membre de la comissió

El PSC renuncia a presentar cap proposta ni nom per ser inclòs entre els membres de la comissió de control de les consultes. La portaveu socialista, Esther Niubó, va explicar ahir que, tot i que al PSC li pertocaria de proposar un dels membres, havia decidit de no fer-ho, atès que cap dels juristes ‘de prestigi’ amb qui s’havien posat en contacte no havia acceptat l’oferta.

Segons la portaveu socialista, els professionals a qui ho han proposat havien dit que no ‘per falta de seriositat’ i perquè no volien pertànyer a una comissió que fóra suspesa amb caràcter imminent. Tanmateix, Niubó no va voler detallar amb quins juristes havien parlat ni quin perfil havia pensat el PSC per ocupar el lloc que li pertocava de proposar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any