Referèndum digital sobre la independència al Friül

  • Els impulsors volen evitar que aquest territori alpí es converteixi només en una denominació geogràfica italiana · La consulta és en línia de l'1 al 31 d'octubre i no és vinculant

VilaWeb
Redacció
02.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un moviment Res Publica Furlane del Friül, entre el Vènet i Eslovènia, ha engegat aquesta setmana una consulta digital amb la pregunta següent: ‘Vols que el Friül esdevingui una república sobirana i independent?’ Considera que el territori necessita autodeterminar-se per a poder salvar la seva llengua, el furlà, i per a avançar cap a un estat propi. Volen evitar que el territori es converteixi en una simple denominació geogràfica.

Les urnes electròniques són obertes de l’1 al 31 d’octubre. A banda de respondre la pregunta sobre la independència, la consulta també ha de servir per a elegir els candidats a un parlament alternatiu.

Res Publica Furlane, l’organització que promou el referèndum, explica que el període per a fer les votacions és llarg, d’un mes, perquè són un moviment de poc més d’un any de vida i encara no s’han expandit per tot el territori. També ho atribueix al fet que hauran de fer molts controls per a reduir al mínim el percentatge de vots falsos. Adriano Biason, un dels membres, destacava en una entrevista al portal Nationàlia que no voldrien fer la consulta més endavant, quan siguin un moviment més gran, perquè consideren que l’ocasió és única si es té en compte la proximitat en el temps dels referèndums d’Escòcia, de Catalunya i del Vènet. En aquest últim territori ja s’hi va fer una consulta semblant el mes de març, amb resultats força sorprenents.

Si bé el referèndum es farà en línia i els electors podran votar des de casa, també ho podran fer en parades que hi haurà a les places de les poblacions. Per votar caldrà un codi que es podrà obtenir en línia a través d’un procediment d’identificació unívoc o, si no, a través de certificadors que distribuiran els codis i certificaran la identitat de les persones.

Qui podrà votar?

La consulta es farà només en els territoris que formen part dels límits històrics del Friül i, per tant, la zona de Trieste en restarà exclosa malgrat que sigui dins la regió oficial del Friül – Venècia Júlia. Per contra, la consulta és oberta també al municipi de Sappada i al territori de Portogruaro, que jurídicament formen part del Vènet, però que històricament pertanyen al Friül.

El primer pas d’un recorregut llarg

La consulta del Friül no és ni vinculant ni oficial i els organitzadors no creuen que l’acció pugui convèncer els polítics italians per canviar l’estatus oficial de la zona, però pensen que el referèndum podria ser el començament d’un recorregut internacional. La consulta no sols tindrà lloc aquest octubre, sinó que el moviment que la promou la vol repetir cada any. Esperen que el nou parlament del Friül aconsegueixi ser útil d’aquí a un temps, que el poble acabi preferint-lo i que deixi de participar en les eleccions de l’estat italià en favor de les del Friül.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any