Els partits demanen a Pujol que expliqui si hi havia comissions a CDC

  • A la compareixença de l'ex-president a la comissió d'Afers Institucionals

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN-Redacció
26.09.2014 - 17:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les intervencions dels partits del Parlament de Catalunya en la compareixença de l’ex-president Jordi Pujol han coincidit en demanar-li que expliqui si hi havia comissions en les concessions d’obra pública i tractes de favor en benefici de CDC. Gemma Calvet (ERC), Miquel Iceta (PSC), Alícia Sánchez-Camacho (PP), Joan Herrera (ICV-EUiA), Albert Rivera (C’s) i David Fernàndez (CUP) han demanat explicacions a Pujol sobre els negocis de la seva família i els diners no declarats a l’estranger que va confessor el propi Pujol el juliol passat.

La republicana Gemma Calvet ha demanat a Pujol que aclareixi ‘els dubtes’ que la seva confessió i la seva compareixença ‘generen en els ciutadans’. Apel·lant, justament, ‘al vincle’ de l’expresident amb el poble durant el seu mandat, Calvet ha reclamat que digui si coneixia si a CDC o alguna altra formació política ‘es cobraven comissions a canvi de concessions públiques’. ERC també ha reclamat que expliqui ‘per què fa ara la confessió’ i si té a veure amb la ‘defensa processal’ i protecció dels seus fills.

El primer secretari socialista Miquel Iceta ha assegurat que l’engany que ha confessat Pujol ha fet ‘un gran mal a la política, al catalanisme, a la Generalitat i al país. La seva confessió i l’acumulació de dades, indicis i rumors sobre la seva actuació i la de membres de la seva família han estès una gran ombra de sospita, tòxica i insuportable que ha malmès la credibilitat de la política catalana’.

La presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, ha estat qui, sense estar previst, ha interrogat Jordi Pujol en la seva compareixença al Parlament. La popular ha acusat l’ex-president de la Generalitat de ‘mentir’ i ‘enganyar’ els ciutadans i ha afirmat, contundent, que ni amb la seva confessió ni amb la compareixença d’aquest divendres ‘s’hagi aclarit res’. En aquest sentit, ha advertit que si no es posa llum sobre els fets, Pujol ‘perdrà tot el seu llegat’ polític. I és que per a Camacho, l’expresident ‘no té credibilitat per dir si és o no corrupte’. I ha reclamat a Pujol que expliqui si l’origen dels seus diners a l’estranger prové ‘del 3% reconegut per Maragall o del 5% de Carod’.

Per la seva banda, Joan Herrera ha demanat a Pujol que ‘estiri de la manta’ i expliqui la ‘veritat’ sobre la seva fortuna i la dels seus fills. Herrera ha recordat que quan Pasqual Maragall va parlar del 3%, ell li va replicar que això li obligaria a ‘estirar de la manta’. ‘Si això és el que va dir, podria fer el favor de fer-ho? Podria estirar de la manta, fer-ho bé i que coneguéssim tota la veritat?’, ha demanat l’ecosocialista, que ha opinat que el relat que ha fet Pujol ‘no és versemblant’ i li ha demanat explicacions sobre els negocis dels seus fills i si tenia informació privilegiada abans de la intervenció de Banca Catalana.

Albert Rivera ha acusat Pujol d’haver ‘jugat a ser un líder moral’ que ha perdut tota credibilitat, i li ha demanat que detalli el volum de la seva fortuna a Andorra ‘si no té por del que pot sortir’. De fet, Rivera li ha preguntat que confirmi o desmenteixi si la seva família té 300 milions d’euros en un banc andorrà, citant una informació periodística. A més, Rivera ha sentenciat que ‘el temps de ‘l’ara no toca’ s’ha acabat’ i que ara ha de ‘pagar pel que ha fet’. ‘Els que han utilitzat ‘l’Espaya ens roba ara’ s’ho han de menjar amb patates perquè els que robaven estaven al seu govern’, ha rematat Rivera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any