Fira i festes de Sant Miquel a Llíria

  • En motiu de la festa del sant la població fa un rumiatge i un mercat agrícola

VilaWeb
Redacció
28.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El culte a Sant Miquel és una tradició molt estesa a tot el País Valencià i molt especialment a Llíria (Camp de Túria) on per la festivitat, que és aquest cap de setmana, s’hi celebra un rumiatge i una fira agrícola. El culte a Sant Miquel Arcàngel de la població prové del monestir que es troba a les afores, situat sobre una lloma que domina tota la comarca. Avui es podrà veure la processó de la ‘baixà’ de la imatge fins al poble per homenatjar-la i dilluns, l’endemà de Sant Miquel, serà tornada al santuari.

La ‘baixà’ començarà a les 18.30 des del monestir i quan la imatge surti del temple s’alliberaran coloms. La processó descendirà cap al poble amb l’acompanyament musical d’una banda fins a l’església de l’Assumpció. A mig recorregut la imatge de Sant Miquel es trobarà amb la de l’altre patró de la vila, Sant Vicent Ferrer. L’endemà al migdia es farà una eucaristia en honor del sant i a la tarda se’l traurà en processó pel poble. Porten la talla setze homes uniformats de cavallers medievals seguits per nou nenes vestides d’arcàngel.

Al llarg de tota la setmana també es fa la fira de Sant Miquel, que amb el pas del temps ha perdut el caràcter de mercat agrícola. Tot i això encara s’hi poden trobar les tradicionals parades de gaiatos, forques, porrat, ametlles ensucrades i torrons, medalletes i records de l’arcàngel. L’origen de la fira es remunta al segle XV degut a l’afluència de peregrins vinguts d’arreu que es desplaçaven a Llíria en motiu de Sant Miquel. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any