Fabra anuncia una reducció de l’IRPF i reivindica un nou model de finançament

  • El president del Consell proposa la rebaixa del nombre de diputats o l'elecció directa d'una part de la cambra · Últim debat de política general abans de les eleccions a les Corts Valencianes

VilaWeb
Redacció
23.09.2014 - 12:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ha començat el ple del debat de política general a les Corts Valencianes. Ho ha fet amb l’anunci del president Alberto Fabra d’una rebaixa de l’IRPF que ha de comportar un estalvi de 830 milions d’euros als valencians. La promesa de la rebaixa d’impostos ja la va fer l’any passat, però no la va poder complir. Aquesta ha estat una de les mesures anunciades pel cap del Consell. Entre altres qüestions, Fabra ha fet especial incidència en la ‘regeneració democràtica’ i ha proposat deu mesures en aquest sentit, entre les quals destaca l’eliminació de l’aforament dels diputats, els consellers i del president de la Generalitat Valenciana.

El debat de política general d’avui serà l’últim abans de les eleccions que es faran previsiblement el maig de l’any que ve. El debat al parlament ha de servir per a encarar els projectes del Partit Popular d’Alberto Fabra amb els del PSPV, Compromís i EUPV. És el tercer debat de política general de Fabra d’ençà que va arribar a la presidència arran de la dimissió de Francisco Camps, acorralat pel cas Gürtel.

Els tres grups de l’oposició van criticar a principi de mes que el debat de política general es fes tan tard i que es retardés la represa de l’activitat parlamentària. A banda aquest debat, s’han programat vuit plens més abans d’acabar l’any, dels quals tres seran dedicats a l’aprovació del pressupost del 2015. L’oposició denuncia un intent del govern de silenciar el parlament per evitar que sigui ‘una caixa de ressonància’ democràtica.

Estat de les finances precari

L’oposició posarà l’accent en l’estat precari de les finances públiques de la Generalitat. Però EUPV i Compromís també han anunciat que centraran part de sengles intervencions a denunciar la corrupció escampada per les institucions governades pel PP.

Al debat també hi sortiran qüestions tan polèmiques com el tancament de la Ràdio Televisió Valenciana (RTVV). De fet, el ple coincidirà amb l’arribada a les corts de les 88.686 signatures de la iniciativa legislativa popular (ILP) per una ràdio i televisió públiques i en català. Aquesta xifra supera llargament el mínim de cinquanta mil necessària perquè la proposició sigui debatuda a la cambra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any