Salmond defensa ara una declaració unilateral d’independència

  • Diversos líders independentistes criden a fer una candidatura unida per la independència i proclamar-la si guanyen les eleccions de 2016 · Acusen la campanya del no d'haver enganyat els votants

VilaWeb
Redacció
22.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan fa poques hores que Escòcia va votar no a la independència, el clima s’hi ha enrarit molt. Per una banda, s’ha comprovat que el resultat es deu al no en massa de les generacions més grans. I, per una altra, s’han vist símptomes que les promeses de més autonomia no es complirien. Això va fer reaccionar l’SNP i ahir Salmond va dir en una entrevista que la campanya del no havia enganyat els electors escocesos amb promeses falses i amenaces i que un referèndum no era l’única manera d’esdevenir independents. I Jim Sillars, una de les veus històriques del partit, va concretar la idea de la declaració unilateral: si guanyem les eleccions del 2016 proclamarem la independència sense referèndum, va dir.

Els altres partits han reaccionat indignats, dient que Salmond i l’SNP no havien sabut assumir la derrota de dijous. Salmond, que dimitirà el càrrec de primer ministre el mes de novembre, va dir dijous a la nit que respectaria la decisió del poble escocès.

Tanmateix, alguns dels grups que van donar suport a la campanya del sí han abonat la posició del primer ministre escocès. El líder del grup Solidaritat, Tomy Sheridan, ha fet una crida a crear una candidatura única dels nacionalistes escocesos que pugui guanyar clarament les eleccions i convocar un nou referèndum el 2020.

La ‘devo-max’, en risc

La sorprenent reacció dels sobiranistes escocesos té molt a veure amb tres dels fets que es van esdevenir després del referèndum. En primer lloc, la constatació que va ser el vot de la gent més gran de seixanta-cinc anys que va decantar el resultat en favor del no. Els independentistes afirmen que això va ser degut a la intensa campanya de por activada pels partits unionistes, que els amenaçaven amb la pèrdua de les pensions.

En segon lloc, la indignació per les agressions del grups unionistes l’endemà de les eleccions. Els ultres havien estat quiets durant tota la campanya, però després de la victòria del no van aparèixer al centre de Glasgow atacant violentament partidaris del sí. 

Finalment, en molt poques hores ja s’ha vist que la promesa de més poders per a Escòcia feta pels tres partits unionistes dies abans de la votació serà molt difícil de complir-se. Tots tres grups ja es discuteixen en públic i membres del Partit Conservador han estat explícits dient que no hi hauria grans millores, per més promeses que s’haguessin fet durant la campanya.

Precisament l’SNP i Salmond addueixen que si passa això i a les eleccions del 2016 la promesa de més poders al parlament escocès no s’ha complert, l’SNP se sentirà amb les mans lliures per a proclamar unilateralment la independència, ‘vist el frau electoral comès’.

David Cameron diu que la promesa es complirà sens dubte

Enmig del debat, el primer ministre britànic, David Cameron, ha estat l’únic que ha aixecat la veu per dir que la promesa feta es compliria. Tanmateix, els laboristes l’han acusat ràpidament de voler aprofitar l’ocasió per a imposar algunes reformes a Anglaterra que l’esquerra ha refusat durant anys. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any