La premsa de tot el món posa el focus ara a Catalunya

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.09.2014 - 17:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta setmana, el referèndum sobre la independència d’Escòcia ha estat el principal tema informatiu als mitjans de comunicació de tot el món. L’endemà de saber-se el resultat de la consulta, amb tot, molts d’aquests mitjans centren ara la seva atenció en el procés català. I n’és una mostra la gran quantitat de periodistes de mitjans internacionals acreditats per seguir la compareixença d’Artur Mas d’aquest migdi al Palau de la Generalitat i el ple del parlament de votació de la llei de consultes. Són molts els diaris i televisions, i en fem un repàs.

La BBC recull les paraules de Mas, quan deia que el cas d’Escòcia servia d’inspiració per a Catalunya. I remarca que ‘el moviment independentista pensa que un cop el president Mas signi el decret de convocatòria Catalunya podrà tirar endavant la votació.

El Financial Times publica un article titulat: ‘Els catalans mantenen els desafiament després del vot d’Escòcia‘. Destaca la determinació del govern català a votar el 9-N malgrat la derrota del sí en el referèndum d’Escòcia. De fet, afegeix una anàlisi, segons la qual el govern espanyol no faria bé de pensar que la victòria dels unionistes escocesos apaivagarà l’independentisme català.

El secretari d’Afers Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana, comenta avui al Telegraph anglès i a la cadena nord-americana Bloomberg que el primer ministre britànic David Cameron ha donat a Europa un ‘model fantàstic’ per a resoldre processos independentistes.

En una línia molt semblant s’expressa Jaume Rios, del bloc Deba-t.org, en un reportatge sobre Catalunya a la Stampa: ‘Escòcia ha creat un precedent important, un marc legal.’

Un altre mitjà italià, l’agència ANSA, ja avança que avui s’ha d’aprovar al parlament català la llei de consultes en vista al 9 no de novembre, com també el Guardian.

També s’hi refereix Le Monde, que detalla que ‘el resultat del vot escocès no canvia gens el full de ruta marcat pel govern català’, a més d’ABC News i l’agència France24, que titula: ‘Després del no d’Escòcia, Catalunya prepara el seu propi referèndum.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any