Què ha passat perquè el no guanyés amb tanta claredat?

  • Els independentistes no aconsegueixen atreure prou el vot laborista i la victòria important del sí a Glasgow no pot compensar el resultat

VilaWeb
Redacció
19.09.2014 - 06:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El no ha guanyat a Escòcia, especialment perquè no ha mobilitzat el vot laborista del centre del país, que era clau, i perquè no han guanyat en regions que voten SNP. El sí ha obtingut una victòria important a Glasgow, però ha estat sobretot simbòlica, car no ha pogut compensar les pèrdues en les altres regions, en alguns casos sorprenents.

Els partidaris de la independència han guanyat en indrets clarament laboristes, com ara Glasgow o North Lanarkshire, però en canvi han perdut a Angus o Perthshire, regions que voten SNP i que hom esperava que fossin clarament partidàries de la independència.

Vist en la perspectiva de principi d’agost, és un resultat molt bo per als independentistes, perquè una derrota per deu punts o menys no era previsible. Però el final de la campanya havia creat expectatives que clarament no s’han fet realitat.

De moment, tot fa pensar que això permetrà a Alex Salmond i l’SNP de continuar governant a Escòcia. De fet, ara la pilota és a Londres. Els partits unionistes van prometre més autonomia a Escòcia si guanyava el no i ara hauran de concretar l’oferta, cosa que no serà gens fàcil. Tots els analistes polítics asseguren que el Regne Unit canviarà per sempre i que el nou model institucional que es pugui oferir a Escòcia serà un pas endavant. Fins i tot hom espera que es proposi una institucionalització d’Anglaterra, que ara no té parlament propi, per avançar cap a un estat plurinacional.

Sigui com sigui, per a David Cameron aquest resultat és una gran notícia, que li permetrà de mantenir-se al govern i encarar les crítiques tan dures que ha rebut des de dins del seu partit.

 

Ací teniu el seguiment que VilaWeb ha fet del referèndum durant la nit, des d’Edimburg

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any