El fantasma del vol UTA 772, ben present al Sàhara vint-i-cinc anys després

  • El 19 de setembre de 1989 un atemptat amb bomba en un avió de la companyia Union des Transports Aériens va causar 170 morts

VilaWeb
Redacció
18.09.2014 - 23:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si introduïu les coordenades 16.86554°N 11.95371°E a Google Maps us apareixerà un punt en l’immens desert del Sàhara, prop de la frontera entre el Níger i el Txad. Si comenceu a fer-hi zoom, aquell punt qualsevol es converteix en un espectacular monument a la memòria dels 170 passatgers i tripulants, d’una vintena de nacionalitats, que van perdre la vida en l’atemptat amb bomba contra el vol UTA 772 que anava de Brazzaville a París, el 19 de setembre de 1989.

Tot i que no fou reivindicat, l’atemptat es va atribuir en darrera instància al règim libi de Muammar al-Gaddafi, que un any enrere ja havia participat en un atac semblant contra un avió de la Pan Am quan sobrevolava el municipi escocès de Lockerbie.

El 2007, un grup de familiars de les víctimes del DC-10 de la companyia Union des Transports Aériens (UTA) van decidir de mantenir-ne la memòria fent un monument al lloc del desert on va caure l’aparell després de l’explosió en ple vol. És un memorial fantasma enmig del desert del Teneré: un cercle fosc amb els quatre punts cardinals i amb la silueta d’un avió al centre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any