A un pas de la convocatòria del 9-N

  • El parlament aprovarà avui la llei de consultes, la base legal perquè Mas convoqui la consulta · Rajoy preveu un consell de ministres extraordinari

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.09.2014 - 16:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui és una de les dates més decisives del procés sobiranista català. El ple del parlament es reunirà a dos quarts de cinc de la tarda per debatre i votar finalment la llei de consultes populars, que serà la base legal amb què el president, Artur Mas, convocarà la consulta del 9 de novembre. La llei s’aprovarà amb els vots favorables de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP; només el PP i Ciutadans s’hi oposaran. Aquesta llei és l’aixopluc legal de la convocatòria de la consulta el 9-N. Els socialistes, amb desavinences internes, no hi donen suport.

Heus ací l’emissió en directe del ple del parlament:

La norma, que regula el procediment de convocatòria de les consultes no referendàries i més sistemes de participació, pretén desplegar les competències exclusives en matèria de consultes populars i participació ciutadana que preveu l’estatut.

D’acord amb el text legislatiu, es podran organitzar consultes d’àmbit nacional o local, i també sectorial, sempre que el contingut de les preguntes o propostes de la consulta s’emmarqui en les competències de la institució que la convoqui. En el cas del 9-N, la institució és la Generalitat. Els partits sobiranistes diuen que preguntar sobre la independència és competència de la Generalitat i, per tant, que es pot emmarcar en aquesta llei. En canvi, el PSC considera que la sobirania és matèria reservada a l’estat i no és cap qüestió que es pugui decidir per mitjà de la llei de consultes. 

La llei ha tingut l’aval del Consell de Garanties Estatutàries, que diu que s’ajusta a l’estatut i a la constitució espanyola.

La convocatòria del 9-N i la reacció de la Moncloa

El moment exacte en què Mas signarà el decret de convocatòria és incert, però el govern espanyol ja té tot un dispositiu extraordinari preparat per a impugnar immediatament al Tribunal Constitucional tant la llei com el decret. En parlen els dos principals diaris espanyols, El Mundo i El País.

La previsió del govern català és que Mas signi la convocatòria de la consulta tan bon punt la llei hagi estat aprovada, abans el Tribunal Constitucional no la suspengui cautelarment (que vol dir suspesa a tots els efectes fins que no hi hagi un decisió ferma del tribunal). Aquesta suspensió seria efectiva així que el govern espanyol fes arribar el recurs d’inconstitucionalitat i el tribunal l’hagués admès a tràmit.

La llei de consultes serà vigent des del moment en què surti publicada al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), i això podria passar demà a la tarda mateix o el cap de setmana. Sembla que Mas signarà la convocatòria aleshores.

Ja fa setmanes i mesos que el govern espanyol té preparat un dispositiu jurídic per a respondre immediatament a la convocatòria, diu El Mundo. I l’executiu de Rajoy és a punt per a una reunió extraordinària del consell de ministres que es podria fer dissabte mateix. Fóra una reunió breu, tan sols per a impugnar la llei de consultes i el decret de convocatòria. ‘Pels més alts despatxos de la Moncloa han circulat diversos esborranys “extremadament elaborats i minuciosos”, redactats al Ministeri de Justícia i a l’advocacia de l’estat’, diu El Mundo, que afegeix que els texts definitius s’enllestiran demà al vespre, quan s’hagi fet públic el redactat definitiu de la llei de consultes.

El govern espanyol, que haurà de requerir un informe del Consell d’Estat, demanarà el tràmit d’urgència reforçat, és a dir, que hagi de passar tan sols poc més d’un dia perquè estigui enllestit.

Si, efectivament, la consulta es convoqués el cap de setmana i hi hagués aquest consell de ministres extraordinari, el govern espanyol registraria dilluns mateix els recursos al Tribunal Constitucional, que té prevista una reunió dimarts.

També podria passar que la convocatòria de la consulta no es fes fins dilluns o dimarts. En aquest cas, segons El País, el govern espanyol podria igualment convocar un consell de ministres extraordinari a mitja setmana vinent (els consells de ministres ordinaris són el divendres al matí). Sigui com sigui –segons El País–, la voluntat de l’executiu de Rajoy és que l’estat respongui tan ràpidament com sigui possible a la convocatòria de la consulta, perquè tingui una validesa jurídica de ben poques hores o dies.

La maquinària jurídica de l’estat espanyol s’ha engegat. I ahir mateix el fiscal general de l’estat, Eduardo Torres-Dulce, va reunir-se amb els fiscals de Catalunya per analitzar la resposta que caldrà donar a una eventual desobediència per part del govern de la Generalitat de la prohibició de fer la consulta el 9 de novembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any