Bocairent: votar per avançar o per retrocedir.

VilaWeb
VilaWeb
Levi Sempere
18.09.2014 - 13:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Qualsevol democràcia avançada reconeix les consultes com a mitjans legítims de participació ciutadana en els afers que afecten tothom. Aquesta setmana vota Escòcia pel seu futur com a país i, si tot va bé, els catalans ho faran també a finals d’any. Lluny de tot això, a la Vall d’Albaida, els bocairentins tindrem l’oportunitat històricament reclamada de decidir si volem que les festes majors se celebren en cap de setmana o segueixen com fins ara de l’1 al 6 de febrer. No és la primera vegada que som cridats a les urnes per opinar sobre aquest assumpte, però sí la primera que es fa ordenadament i amb unes garanties mínimes de legalitat que, deliberadament, no van existir en la consulta anterior.

Les festes de Moros i Cristians de Bocairent, entre les més antigues de les existents i amb unes característiques ben particulars que les fan molt atractives d’entre totes les d’aquestes característiques, han vist els darrers anys, arran de la globalització i la crisi, com el nombre de festers ha anat reduint-se d’una manera preocupant. Les raons d’aquesta crisi festera, que és més una desacceleració, rau en un motiu ben clar: gran part dels joves han hagut d’emigrar i no poden acudir a unes festes que molts anys cauen entre setmana, i els qui treballen al poble veuen com les empreses no els permeten ja parar tota una setmana per fer festa. Arran d’això, gran part de les filaes han anat perdent components, fins arribar en alguns casos a nivells insostenibles que en fan trontollar l’existència d’algunes a causa a l’augment dels costs per a mantenir-les vives i a la poca afluència als actes. A banda, el comerç i la indústria local clamen per un canvi que aporte negoci a les festes i que permeta de compatibilitzar-les amb el treball diari.

La consulta està servint  per a vertebrar d’una manera poc vista fins ara una societat que s’ha organitzat al voltant del sí i del no. De la part del sí, s’ha creat la ‘Plataforma SÍ canvi’, que promet adduir vint-i-una raons fins al dia de la celebració de la consulta i a la qual s’han adherit més d’un miler de bocairentins/es a través de les diverses campanyes i que ha acabat forçant el referèndum del dia 21. De la banda del no, mancats d’arguments, el ressò ha estat molt menor i s’ha reduït a algunes publicacions en cadena per les xarxes socials, que en algun cas han excedit el joc net tracant de forasters els veïns que viuen fora del poble per motius d’estudi o treball. A banda de la societat, els partits s’han mostrat sempre favorables a la realització d’una consulta amb excepció del Partit Popular, que es va mostrar contrari en un plenari. Però més enllà d’ideologies, sorprén que en aquesta ocasió el posicionament de cadascú poc o no res té a veure amb la seua opció política, i les trobem totes en ambdues bandes.

La societat bocairentina sempre ha estat molt arrelada a església i tradicions, per això, el fet de que es pregunte al poble respecte d’un tema rellevant suposa, més enllà d’un simple canvi de dates, una expectació afegida per a agafar el pols de la maduresa social, cultural i de visió de futur que pot tenir aquest canvi. Diumenge de vesprada coneixerem si el poble de Bocairent ha fet un pas endavant per a mirar el futur decididament i amb la ferma convicció de millorar tot allò que l’envolta o, si pel contrari, vol continuar enrocat en el passat i fent les coses sense prendre consciència del dany que això provoca als seus habitants actuals i futurs.

Dit això, és el moment de transformar aquesta democràcia i aprofitar la sinergia per tal de sotmetre a votació molts altres aspectes que en el futur afecten els habitants, que al capdavall són qui han de tindre la darrera paraula sempre i no cada quatre anys.

El diumenge, SÍ AL CANVI! Per sentit comú! 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any