Tots els països que han fet referèndums d’independència aquest darrer mig segle

  • El Pew Research Center mostra en un gràfic la trentena llarga de plebiscits independentistes pactats des de la Segona Guerra Mundial

VilaWeb
Redacció
18.09.2014 - 23:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir Escòcia va poder votar en un referèndum pactat amb el govern britànic. No és pas, ni de bon tros, cap anomalia històrica, tal com mostra un gràfic publicat pel Pew Research Center nord-americà, on consten la trentena llarga de territoris que han fet referèndums sobre la independència de la Segona Guerra Mundial ençà.

El primer que hi apareix és el de Guinea, el 1957; i l’últim, el del Sudan Meridional, el 2011. Entremig, hi ha els plebiscits de Samoa i Jamaica, Algèria, Djibouti, les ex-repúbliques soviètiques i iugoslaves, Eritrea i Timor Oriental.

Tal com es detalla al gràfic, no tots els referèndums han menat a la independència, és clar. Per exemple, una de les quatre illes de l’arxipèlag de les Comores va decidir el 1974 de restar lligada a França. I també al Quebec els independentistes han perdut dues vegades: el 1980 i el 1995.

Montenegro també ha fet dos referèndums pactats: en el primer (el 1992) van guanyar de llarg els partidaris de mantenir aquesta petita república balcànica dins Iugoslàvia; en canvi, en el segon (el 2006) va vèncer el sí a separar-se de Sèrbia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any