El govern espanyol ja té a punt la resposta a la convocatòria del 9-N

  • Rajoy preveu un consell de ministres extraordinari per aquest cap de setmana, segons El País i El Mundo

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.09.2014 - 09:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El procés d’independència de Catalunya viurà demà una jornada decisiva. El ple del parlament es reunirà a dos quarts de cinc de la tarda per debatre i votar finalment la llei de consultes populars, que serà la base legal amb què el president, Artur Mas, convocarà la consulta del 9 de novembre. El moment exacte en què Mas signarà el decret de convocatòria és incert, però el govern espanyol ja té tot un dispositiu extraordinari preparat per a impugnar immediatament al Tribunal Constitucional tant la llei com el decret. En parlen els dos principals diaris espanyols, El Mundo i El País.

La previsió del govern català és que Mas signi la convocatòria de la consulta tan bon punt la llei hagi estat aprovada, abans el Tribunal Constitucional no la suspengui cautelarment (que vol dir suspesa a tots els efectes fins que no hi hagi un decisió ferma del tribunal). Aquesta suspensió seria efectiva així que el govern espanyol fes arribar el recurs d’inconstitucionalitat i el tribunal l’hagués admès a tràmit.

La llei de consultes serà vigent des del moment en què surti publicada al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), i això podria passar demà a la tarda mateix o el cap de setmana. Sembla que Mas signarà la convocatòria aleshores.

Ja fa setmanes i mesos que el govern espanyol té preparat un dispositiu jurídic per a respondre immediatament a la convocatòria, diu El Mundo. I l’executiu és a punt per a una reunió extraordinària del consell de ministres que es podria fer dissabte mateix. Fóra una reunió breu, tan sols per a impugnar la llei de consultes i el decret de convocatòria. ‘Pels més alts despatxos de la Moncloa han circulat diversos esborranys “extremadament elaborats i minuciosos”, redactats al Ministeri de Justícia i a l’advocacia de l’estat’, diu El Mundo, que afegeix que els texts definitius s’enllestiran demà al vespre, quan s’hagi fet públic el redactat definitiu de la llei de consultes.

El govern espanyol, que haurà de requerir un informe del Consell d’Estat, demanarà el tràmit d’urgència reforçat, és a dir, que hagi de passar tan sols poc més d’un dia perquè estigui enllestit.

Si, efectivament, la consulta es convoqués el cap de setmana i hi hagués aquest consell de ministres extraordinari, el govern espanyol registraria dilluns mateix els recursos al Tribunal Constitucional, que té prevista una reunió dimarts.

També podria passar que la convocatòria de la consulta no es fes fins dilluns o dimarts, i en aquest sentit, diu El País, el govern espanyol podria igualment convocar un consell de ministres extraordinari a mitja setmana vinent (els consells de ministres ordinaris són el divendres al matí). Sigui com sigui –segons El País–, la voluntat de l’executiu de Rajoy és que l’estat respongui tan ràpidament com sigui possible a la convocatòria de la consulta, perquè tingui una validesa jurídica de ben poques hores o dies.

La maquinària jurídica de l’estat espanyol s’ha engegat. I avui mateix el fiscal general de l’estat, Eduardo Torres-Dulce, ha convocat els fiscals de Catalunya per analitzar la resposta que caldrà donar a una eventual desobediència per part del govern de la Generalitat de la prohibició de fer la consulta el 9 de novembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any