El curs comença revoltat al país

  • Docents, sindicats i alumnes protesten a les Illes, el País Valencià i el Principat

VilaWeb
Redacció
16.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El curs escolar ha començat agitat a gran part del país: per la imposició de la LOMCE i el TIL, per les retallades i per la calor a les aules, entre més. Els centres de Mallorca i Formentera van ser convocats ahir a una vaga per protestar contra el decret de llengües, i els docents van tenyir de verd el Consolat de Mar per mostrar el rebuig a la imposició del TIL i exigir la dimissió de la consellera Joana Maria Camps. Després de tot el curs passat en peu de guerra, han anunciat que enguany mantindran les protestes si el govern no es fa enrere. 

Al Principat, els sindicats d’ensenyament CCOO, USTEC-STEs, ASPEPC-SPS i UGT van advertir que el curs escolar no havia començat amb normalitat. Critiquen que, un any més, el curs comença amb problemes que no són nous i que es repeteixen, com ara la situació ‘insostenible’ dels substituts o l’empitjorament de les condicions laborals i salarials dels docents. També retreuen que l’augment de plantilla amb 815 professors és insuficient per a l’actual nombre d’estudiants a les aules. L’aplicació de la LOMCE és una altra de les qüestions que preocupen. Els sindicats diuen que el departament no ha concretat mesures importants que puguin diluir els efectes de la llei i lamenten que la Generalitat no hagi ‘blindat’ les escoles obligades a impartir un 25% de classes en espanyol. 

La consellera Irene Rigau assegura que l’impacte de la llei Wert en aquest començament de curs serà mínim a les aules i que la Generalitat ha pogut ‘esquivar els canvis’ i mantenir matèries que les altres comunitats ja han eliminat.

Al País Valencià, on el curs va començar fa un parell de setmanes, les escoles es revolten ara contra el govern per la calor que passen dins l’aula i exigeixen la dimissió de la consellera Maria José Catalá. La negativa del govern a suspendre les classes tot i l’onada de calor (amb centres a més de trenta graus) va indignar la comunitat educativa, que reaccionà amb mobilitzacions de tota mena. I encara en vindran més: demà i demà passat hi ha manifestacions convocades a Alacant, Castelló, València i Elx en defensa de l’ensenyament públic i en català. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any