El PSC lamenta que Mas ‘hagi fet palès que la legislatura s’ha acabat’

  • Els socialistes són partidaris d'esgotar el mandat però no veuen al president de la Generalitat amb 'oxigen' per fer-ho

VilaWeb
ACN
15.09.2014 - 19:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSC comença a preparar-se per a unes eleccions anticipades després d’escoltar el discurs del president de la Generalitat, Artur Mas, en l’inici del Debat de Política General. El portaveu parlamentari dels socialistes, Maurici Lucena, ha explicat en roda de premsa que el missatge de Mas, tot i ser subtil, ‘ha quedat molt clar’. ‘Mas ha fet palès que la legislatura s’ha acabat’, ha explicat. Segons Lucena, ‘el to del discurs era de comiat’, probablement perquè ‘el president és conscient que aquest és el seu últim discurs en aquesta legislatura’. Els socialistes són partidaris d’esgotar el mandat i arribar al 2016, però no veuen a Mas amb ‘l’oxigen’ necessari per fer-ho.

‘Malauradament es veurà abocat a convocar eleccions anticipades’, ha insistit Lucena. El portaveu socialista ha reiterat que la consulta del 9 de novembre no es podrà celebrar, un cop el Tribunal Constitucional l’anul·li cautelarment, fet que li generarà una gran ‘pressió política i social’ que no podrà suportar. 

Del discurs de Mas, Lucena també ha extret que el Govern no té autonomia per prendre decisions ja que depèn dels seus socis parlamentaris. ‘Des d’un punt de vista institucional no és bo que un govern i el seu president diguin amb aquesta contundència que la capacitat que tenen per governar és molt limitada i està condicionada per actors externs’, ha lamentat.

El ‘fracàs’ de la consulta significarà el ‘fracàs’ del Govern i el final de la legislatura, ha vaticinat Lucena. El PSC és, però, partidari d’arribar al 2016 sense eleccions per garantir l’estabilitat, però no veu el Govern amb la força suficient per aguantar dos anys sense acudir a les urnes.

Pel que fa als aspectes econòmics del discurs, Lucena ha lamentat ‘l’autocomplaença’ de Mas, de qui ha criticat que culpi a actors externs, en especial al govern espanyol, de totes les qüestions que no funcionen a Catalunya. ‘Deu ser l’únic govern del món on res és atribuïble a l’acció del govern’, ha ironitzat.

Sobre el contingut econòmic, Lucena ha assegurat no saber encara ‘quin és el model de política econòmica de la Generalitat’. El portaveu socialista ha recordat com CiU va baixar els impostos quan va entrar al Govern, ja en plena crisi, com després els va decidir pujar i com ha variat també la seva opinió vers l’austeritat. ‘Han fet una cosa i la contrària’, ha remarcat.

Per últim, Lucena ha criticat que Mas hagi ‘presumit’ de transparència després de l’escàndol Pujol i el mateix dia que el primogènit de l’expresident ha declarat a l’Audiència Nacional per presumpte blanqueig de diners.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any