El jutge deixa en llibertat sense mesures cautelars a Jordi Pujol Ferrusola

  • Ha quedat encausat per delictes de blanqueig i contra hisenda · Nega a Ruz haver cobrat comissions

VilaWeb
VilaWeb
ACN
15.09.2014 - 16:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La declaració de Jordi Pujol Ferrusola davant el jutge de l’audiència espanyola Pablo Ruz ha acabat quan faltaven pocs minuts per les quatre de la tarda, cinc hores després del seu inici. El fill gran de l’ex-president de la Generalitat ha abandonat les dependències de l’audiència en taxi i acompanyat del seu advocat, Cristóbal Martell. Ha quedat en llibertat i encausat per delictes de blanqueig i contra hisenda, però el jutge no ha adoptat mesures cautelars contra ell perquè no li ho han demanat ni la fiscalia ni l’advocada de l’estat. Tot seguit, la seva ex-dona, Mercè Gironés, haurà d’explicar al jutge les activitats de les empreses on consta com a sòcia.

Així ho han apuntat fonts jurídiques presents a l’interrogatori en què Pujol Ferrusola ha contestat totes les preguntes, tan les del jutge -que l’ha interrogat durant quatre hores- com les de la fiscalia i l’advocat de l’Estat.

Pujol Ferrusola ha assegurat que els diners rebuts no eren comissions, sinó els pagaments a treballs realitzats per les seves empreses. En aquest sentit, i segons les mateixes fonts, ha criticat durament els informes de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) de la Policia Nacional, que són la base de les imputacions del jutge.

Segons Pujol Ferrusola, són informes inconcrets i inexactes dels què no se’n pot desprendre amb certesa de quines adjudicacions parla a canvi dels suposats pagaments.

En aquest sentit ha insistit que tots els contractes de les empreses que consten al seu nom es van fer com a mínim dos anys després que el seu pare deixés de ser president de la Generalitat, amb el Tripartit al govern de Catalunya, i majoritàriament signats amb ajuntaments socialistes.

Cap mesura cautelar

Jordi Pujol Ferrusola ha abandonat l’Audiència Nacional en taxi després que el jutge no li hagi imposat cap mesura cautelar. No li ho han demanat ni la fiscalia ni l’advocada de l’Estat, que han estat presents a l’interrogatori i li han adreçat preguntes durant una hora.

Crits de membres de la Falange

Mentre declarava davant el jutge, un grup de set membres de la Falange han fet acte de presència a les immediacions de l’audiència espanyola. Han fet crits de ‘no ens enganyen, Catalunya és Espanya’ i han desplegat una bandera espanyola, una de catalana i una de la Falange.

La investigació del jutge Ruz

El jutge investiga les connexions entre suposats pagaments a Pujol Ferrusola i l’adjudicació de contractes públics a Catalunya, i considera que els fets poden ser constitutius d’un delicte d’emblanquiment de capital i d’un altre contra Hisenda. Pujol Ferrusola rebrà les preguntes del jutge Ruz i pel seu advocat, però també per la fiscalia i l’advocació de l’estat, a qui Ruz va permetre divendres personar-se.

El jutge ha rebut diversos informes d’Hisenda que recullen el moviment de divises que ha fet el matrimoni durant vuit anys, i que superen els 32 milions d’euros entre 2004 i 2012. Els informes també recullen la documentació bancària requerida durant aquests mesos.

En concret, centra les investigacions en les transaccions de 17 empreses i societats. Són entre altres Inter Rosario Port Services, Iniciatives Marketing i Inversions, Iberoamericana de Business and Marketing, Projecte Marketing CAT i Active Translation, que havien fet transaccions a través del BBVA, Banco Mediolanum i Credit Suisse amb sortida o destinació a Andorra, Luxemburg, Croàcia, Argentina, Uruguai Suïssa, Estats Units, Mèxic, França, Illes Caiman, Regne Unit, Leichenstein i Gabon.

Ruz va obrir la investigació sobre el fill gran de Jordi Pujol el desembre del 2012 fruit de les declaracions que Javier de la Rosa i Maria Victòria Álvarez havien fet a la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF). Álvarez havia explicat que Pujol havia transportat en cotxe ‘importants quantitats de divers en efectiu’ des d’Andorra a Madrid, passant per Lleida.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any