Jordi Pujol Ferrusola declara a l’Audiència espanyol davant el jutge Ruz

  • Ha arribat en taxi a dos quarts de deu acompanyat del seu advocat

VilaWeb
ACN
15.09.2014 - 10:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge de l’Audiència espanyola Pablo Ruz pren declaració a Jordi Pujol Ferrusola en qualitat d’encausat en el marc de la instrucció del suposat cas d’emblanquiment de capital i delicte contra la hisenda pública. Quan passaven vint minuts de les deu encara no havia començat l’interrogatori, que es preveu llarg per l’extensa documentació del cas. El fill gran de l’ex-president de la Generalitat ha arribat a les dependències de l’Audiència espanyola a dos quarts de deu del matí, mitja hora abans de l’hora marcada per la citació, en taxi i acompanyat del seu advocat, Cristóbal Martell. Aquesta tarda declararà també com a encausada la seva dona, Mercè Gironès.

El jutge investiga les connexions entre suposats pagaments a Pujol Ferrusola i l’adjudicació de contractes públics a Catalunya, i considera que els fets poden ser constitutius d’un delicte d’emblanquiment de capital i d’un altre contra Hisenda. Pujol Ferrusola rebrà les preguntes del jutge Ruz i pel seu advocat, però també per la fiscalia i l’advocació de l’estat, a qui Ruz va permetre divendres personar-se.

El jutge ha rebut diversos informes d’Hisenda que recullen el moviment de divises que ha fet el matrimoni durant vuit anys, i que superen els 32 milions d’euros entre 2004 i 2012. Els informes també recullen la documentació bancària requerida durant aquests mesos.

En concret, centra les investigacions en les transaccions de 17 empreses i societats. Són entre altres Inter Rosario Port Services, Iniciatives Marketing i Inversions, Iberoamericana de Business and Marketing, Projecte Marketing CAT i Active Translation, que havien fet transaccions a través del BBVA, Banco Mediolanum i Credit Suisse amb sortida o destinació a Andorra, Luxemburg, Croàcia, Argentina, Uruguai Suïssa, Estats Units, Mèxic, França, Illes Caiman, Regne Unit, Leichenstein i Gabon.

Ruz va obrir la investigació sobre el fill gran de Jordi Pujol el desembre del 2012 fruit de les declaracions que Javier de la Rosa i Maria Victòria Álvarez havien fet a la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF). Álvarez havia explicat que Pujol havia transportat en cotxe ‘importants quantitats de divers en efectiu’ des d’Andorra a Madrid, passant per Lleida.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any