Homs: ‘Hem obert una via pacífica i ells estan preparats per a la guerra’

  • 'Seria un error posar-nos ara en mans del TC', assegura el conseller de la Presidència en una entrevista al diari El Punt Avui

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.09.2014 - 12:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha lamentat una vegada més la manca de resposta i incomprensió per part del govern espanyol arran de la mobilització de la Diada i les proclames incendiàries de certs dirigents del PP contra el 9-N. ‘El problema que tenen justament amb Catalunya és que hem obert una via pacífica. Ells estan preparats per a la guerra. Tenen una cultura d’origen militar i utilitzen un llenguatge de conflicte’, ha assenyalat Homs al diari El Punt Avui. ‘Fa anys que estem sense respostes positives per part de l’Estat’, ha puntualitzat el conseller de la Presidència, que també s’ha mostrat contrari a acatar el Constitucional: ‘Seria un error posar-nos ara en mans del TC’.

‘Fa més de quatre anys que hem dit que en mans d’aquest tribunal, ni de qualsevol altre, no ens hi volem posar mai més. Ja sap com va acabar el tema de l’Estatut, no?’, s’ha preguntat en veu alta Homs, que ha recordat que la manifestació del 2010 ja va servir per mostrar el rebuig pel TC. ‘No tindria sentit que quatre anys després ara ens poséssim a les seves mans. Qualsevol decisió que hàgim de prendre, la prendrem a Catalunya no pas perquè ho digui el TC’, ha reblat el conseller de la Presidència, que ha assegurat que després de la ‘històrica’ mobilització de fa tres dies per la Diada ‘estem en un terreny de no-retorn’.

‘L’hora del coratge’

‘Ara és l’hora del coratge. Ni és l’hora de les fugides endavant ni de les marxes enrere. La tesi d’Aznar que abans es trencarà Catalunya que no pas serà independent, no triomfarà’, ha afirmat Homs, que també ha tingut resposta a les paraules del fiscal general de l’Estat, que va esgrimir el Codi Penal per frenar el 9-N. ‘Si la democràcia espanyola és que quan demanes poder votar t’adverteixen que t’aplicaran el Codi Penal, fa molta angúnia’, ha afegit el conseller de la Presidència, que ha disparat també contra la ‘lectura esbiaixada de la llei’ per part del govern espanyol respecte al cas català.

Sobre la possibilitat de suspensió de l’autogovern o reducció de les competències, Homs s’ha mostrat irònic. ‘Quines competències? Que no ho veuen que en les tenen ja pràcticament del tot suspeses? Tenim un autogovern amputat. Què ens suspendran més?’, ha reflexionat el també portaveu del Govern, que també ha negat a l’Estat el poder d’inhabilitació. ‘Seria un error letal regalar-los la legitimitat que nosaltres actuem en funció del que ells creuen que es pot fer o no. Perquè han de ser ells qui determinin què és legal i què no?’, ha afegit Homs.

‘Les passes molt ben estudiades’

Finalment, el conseller de la Presidència ha avisat l’Estat que el Govern té les passes ‘molt ben estudiades’. ‘Més del que es pensa. Tenim coses pensades en funció dels diferents escenaris, i el que haurem de fer és aplicar-ne unes o altres’, ha detallat Homs, que diu que el principal avantatge és que el govern espanyol ‘és molt previsible’. ‘Són tan impetuosos, i se senten tan segurs d’ells mateixos, que a més a més de ser previsibles són poc curosos, prepotents i arrogants’, ha insistit el portaveu del Govern. ‘A cada moviment que facin hi trobaran una resposta. No ens quedarem amb el braços plegats’, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any