‘Ha arribat l’hora de saltar-se la legalitat espanyola’, diu Junqueras en cas que el TC prohibeixi la consulta

  • El president d'ERC diu en una entrevista al Mundo que unes eleccions plebiscitàries desvirtuarien el resultat

VilaWeb
Redacció
14.09.2014 - 12:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’ERC, Oriol Junqueras, afirma que ‘ha arribat l’hora que ens saltem la legalitat espanyola’, en cas que el Tribunal Constitucional suspengui la consulta del 9-N. En una entrevista de Salvador Sostres al diari El Mundo, el líder republicà defensa que s’ha de fer la consulta ‘sota el marc legal de l’estat naixent’. Sobre la possibilitat d’un avançament electoral, Junqueras afirma que ‘per molt d’aire plebiscitari que li donem continuen sent unes autonòmiques’ i el sistema proporcional les ‘desvirtuaria’ com a referèndum. D’altra banda, el líder d’ERC es mostra convençut que ‘ningú a Espanya anirà a la presó pel fet de votar’ davant la hipòtesi que la consulta se celebri tot i la prohibició del TC.

‘Desobeirem la legalitat espanyola però obeirem el mandat que tenim del Parlament i que ens van donar els catalans en les eleccions del 2012’, assegura Junqueras en l’entrevista, i afegeix que ‘ha arribat l’hora de prescindir de la legitimitat espanyola per crear la nostra pròpia’.

Junqueras assegura que no hi ha ‘res’ que el govern espanyol pugui oferir a Catalunya a canvi de renunciar a la consulta. D’altra banda, es motra contrari a substituir aquesta per unes eleccions ja que ‘una consulta és més fàcil d’entendre, els resultats no són interpretables’. En canvi, unes eleccions autonòmiques, encara que es facin en clau plebiscitària, ‘el sistema proporcional les desvirtuaria com a referèndum i molta gent aniria a votar moguda pels motius més diversos, com ha de ser’.

El president d’ERC descarta la possibilitat que el president de la Generalitat, Artur Mas, hagués d’afrontar un procediment penal si el 9-N hi ha consulta. Però ‘si és per blindar la consulta, estem disposats a entrar al Govern i compartir el risc’, apunta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any