El 9N i el Tribunal Constitucional

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un dels arguments que presenten els qui estan contra la consulta que Catalunya celebrarà el 9 de novembre és el dictamen del Tribunal Constitucional (TC), ja que diuen que si aquesta institució emet un resolució desfavorable, la consulta (segons els qui s’oposen al dret de decidir) no s’hauria de celebrar. I per això demanen que el president Mas acate la legalitat (la prohibició!) i no convoque la consulta.

Però què ha passat reiteradament amb les sentències del Tribunal Constitucional i també del Superior de Justícia Valencià i del Suprem, en relació a la nostra llengua? Els presidents de la Generalitat del País Valencià, Francisco Camps i Alberto Fabra, amb els seus consellers Alejandro Font de Mora o M. José Català, quin cas han fet dels reiterats dictàmens a favor de la unitat lingüística, i per tant de la legalitat que consagra aquesta unitat?

El 2 de juliol de 2008 (i aquest només és un exemple dels molts que hi ha) el TSJ Valencià donava la raó a les Universitats de València i d’Alacant en el seu litigi contra l’Orde de la Conselleria de Cultura i Educació de la Generalitat de 19 de juliol de 2006. La Conselleria, absurdament, negava el reconeixement de la titulació de Filologia Catalana per acreditar els coneixements de valencià a les oposicions de personal docent a l’ensenyament secundari al País Valencià. L’alt tribunal valencià va estimar els recursos de les Universitats de València i d’Alacant amb els mateixos arguments que la sentència 75/1997 del Tribunal Constitucional Espanyol, que avalava la doble denominació, valencià/català, per a la llengua, oficialment valenciana a l’Estatut del País Valencià, i catalana en l’àmbit acadèmic.

Aquesta era la quinzena sentència del TSJ Valencià a favor de la unitat de la llengua, i la que feia dèsset si tenim en compte els pronunciaments del Constitucional i del Suprem espanyols.

Davant la sentència del Tribunal Constitucional i de les múltiples sentències del Tribunal Superior de Justícia Valencià i del Tribunal Suprem, i per tant, de la legalitat, la Generalitat Valenciana, a més de no haver tingut mai la intenció de complir les resolucions judicials, i per tant de desobeir-les, ha perdut com a mínim 60.000 euros per la mania d’interposar recursos (que ha perdut sempre) contra les sentències de la Justícia.

Ara la consellera M. José Català i el conseller Luís Santamaría de nou neguen l’autoritat del Constitucional, del Suprem i del Superior de Justícia Valencià, ja que en contra de la romanística internacional volen obligar l‘Acadèmia Valenciana de la Llengua a modificar la definició de valencià (que a ells no els agrada) que consagra, amb unes sentències fermes, el Constitucional, el Suprem i el Superior de Justícia.

Quan el Sr. Alberto Fabra (que era batle de Castelló) protestava perquè el Sr. Camps ens impedia als valencians de veure TV3, no devia ser perquè reconeixia que els valencians i els catalans parlem la mateixa llengua? O bé era perquè volia aprendre català, una llengua diferent al valencià?

Segons els qui estan en contra del 9N, no es pot celebrar la consulta a Catalunya pel fet que el Tribunal Constitucional ho prohibirà. I segons ells se n’ha d’acatar la decisió. Però per al reconeixement de la unitat de la llengua, la Generalitat Valenciana no acata, sinó que ataca (o ignora) allò que diu el Tribunal Constitucional. I després el Sr. Fabra o la Sra. Català diuen que la llei és igual per a tothom!
 
Si la Generalitat Valenciana ha desobeït reiteradament les sentències del Constitucional (i no ha passat res) la Generalitat de Catalunya s’ha de sentir obligada a fer cas de la sentència d’aquest tribunal?

En un nou numeret d’aquest sainet, la Consellera M. José Català també es canviarà el cognom? Si el Conseller Santamaría amb la Consellera Català vol que l’AVL modifique la definició de valencià, obligaran també el Tribunal Constitucional, el Superior de Justícia i el Suprem, a modificar les reiterades sentències sobre la unitat de la llengua? Ja posats, que obliguen també a modificar la llei de la gravetat, el teorema de Pitàgores i el principi d’Arquímedes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any