El TSJC envia a judici Daniel Fernández i els germans Bustos per tràfic d’influències a l’Ajuntament de Montcada

  • També es jutjarà l'alcaldessa María Elena Pérez per prevaricació

VilaWeb
Redacció
08.09.2014 - 19:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat els recursos d’apel·lació interposats pel diputat i exsecretari d’Organització del PSC, Daniel Fernández, l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, el seu germà i regidor de la ciutat, Francisco Bustos, i per l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, de manera que aniran a judici per la suposada contractació irregular d’una tècnica de l’Ajuntament de Montcada. Així, Fernández i els germans Bustos seran jutjats per tràfic d’influències i Pérez per prevaricació, ja que aquesta resolució és ferma i ja no es pot presentar recurs. A més, el TSJC ha validat les escoltes telefòniques fetes en el cas que deriva del cas Mercuri. El TSJC acusa Fernández, Manuel i Francisco Bustos de tràfic d’influències i a Pérez de prevaricació en un procés judicial derivat del cas Mercuri. Segons la investigació, se’ls imputa per haver modificat un concurs públic per col·locar un exalt càrrec del tripartit a l’Ajuntament de Montcada i Reixac. El fiscal demana dos anys de presó i sis d’inhabilitació per als quatre imputats.

Segons la interlocutòria, el TSJC considera que hi ha suficients indicis per no acordar l’arxivament de la causa. ‘Les al·legacions realitzades pels diferents recurrents amb la finalitat d’interessar el sobreseïment lliure i arxiu de les actuacions no pot ni ha de ser objecte de debat en aquest moment processal, sinó que s’hauria de dilucidar en el judici oral’, assegura.

A més, el tribunal rebutja la nul·litat de les escoltes telefòniques del cas Mercuri que havien demanat els germans Bustos i a la qual s’havia adherit l’alcaldessa de Montcada. En la interlocutòria, els magistrats afirmen que ‘la invocada vulneració d’un dret fonamental no ha de resoldre’s en aquest moment processal’.

Segons consta en la interlocutòria de final d’instrucció del passat mes d’abril, els fets investigats van tenir lloc entre el 10 d’abril i finals de maig del 2012. L’Ajuntament de Montcada va aprovar les bases de la convocatòria d’un concurs públic per contractar el director de l’Àrea Territorial. En la selecció del càrrec es descartaven alguns candidats pel currículum i la resta passaven diverses proves i entrevistes per acreditar les competències exigides i la idoneïtat pel lloc de treball. Una empresa externa de selecció de personal havia de fer aquesta feina.

Dels cinc aspirants inicials, el tribunal format per tres directors d’àrea de l’ajuntament en va descartar dos. Dels altres tres, només una tenia el nivell C de català, i els altres dos van haver de fer l’examen, que només Carmina Llumà va superar. Es dóna la circumstància que Llumà havia estat secretària general de Política Territorial i Obres Públiques durant el tripartit i era l’esposa del director jurídic de l’Ajuntament de Sabadell.

El 9 de maig, el tribunal tècnic d’avaluació i una psicòloga de l’empresa d’avaluació van reunir-se per fer les entrevistes a les dues candidates i fer-los les proves psicotècniques, que incloïen una prova cal·ligràfica.

L’endemà, els germans Bustos parlen per telèfon i de la conversa se’n desprèn que saben que Llumà s’ha presentat pel càrrec a Montcada. A més, Manuel Bustos revela que ja havia intentat col·locar-la anteriorment en algun altre càrrec. L’exalcalde de Sabadell diu que ha parlat amb Llumà i insta el seu germà regidor, i primer secretari del PSC al Vallès Occidental Sud, que vagi a Montcada per parlar amb l’alcaldessa ‘perquè això no és normal’, ja que ‘si passa alguna cosa que no és la que ha de passar, tenim un problema’. El mateix dia però més tard, en una altra conversa, tot i que els germans Bustos van dir davant del TSJC que parlaven sobre la filla de Francisco Bustos, el magistrat instructor creu que es tracta d’una conversa en clau: ‘ja he estat amb ella, i tot controlat’ diu Francisco Bustos.

De les proves, en va resultar que Llumà va ser considerada ‘no apta’ per l’empresa externa, cosa que el 15 de maig es va comunicar al tribunal tècnic, mentre que l’altra candidata era considerada apta. Just l’endemà, Daniel Fernández va trucar a Manuel Bustos i li diu que trucarà a l’alcaldessa de Montcada i que s’ha de reunir amb ella dos dies més tard per parlar d’un tema urbanístic. Fernández diu: ‘Saps que vam fer la proposta de Carmina Llumà’ i Bustos respon ‘tot i que els seus tècnics la van “putejar”, ella va dir que no hi havia cap problema’. Fernández va contestar: ‘Espero que no, però si et sembla, no espero a divendres i la trucaré avui i ja li ho dic’. Bustos l’insta a trucar-la: ‘Truca-la, no te’n refiïs, perquè aquesta nena és “tonta” del cul i si no “l’apretem” una mica, es deixarà influir per la mala gent que té al voltant’.

Dos dies després se celebra la reunió entre Fernández, María Elena Pérez i la regidora de Recursos Humans, Carme Porro, a la seu central del PSC a Barcelona. Segons el magistrat, va ser aquí quan Fernández va pressionar l’alcaldessa per contractar Llumà.

El mateix dia, Fernández torna a trucar a Manuel Bustos i li explica la reunió. Es refereix a Llumà com ‘la nostra candidata’. En referència al fet que es contracti un càrrec a través de concurs públic, Fernández diu que no ho acaba d’entendre i afegeix ‘ríete, ríete Pepita’. Fernández explica a Bustos que ell li ha dit a l’alcaldessa que ‘agafa l’empresa i al no apta que li treguin el no’. També comenta que li ha dit a l’alcaldessa i a la regidora que ‘això és al revés: tu si vols contractar a algú truques a l’empresa, i li dius jo vull que sigui aquesta la millor puntuada, m’entens? Si és una empresa que contractes tu’.

L’Alcaldia va convocar les dues professionals de l’empresa de recursos humans, així com dos regidors i el secretari del tribunal avaluador a una reunió el mateix 18 de maig. La qualificació de ‘no apta’ ja era coneguda per un dels membres del tribunal i almenys l’alcaldessa.

La regidora de Recursos Humans, Carme Porro, va admetre al TSJC que l’empresa externa havia seguit els criteris de selecció fixats per l’ajuntament, i les treballadores de l’empresa van dir que se’ls havia demanat algú amb un perfil directiu que pogués liderar un canvi i treballar i organitzar-se de forma diversa.

En aquesta reunió del 18 de maig l’alcaldessa i el regidor de l’àrea Territorial, Juan Parra, van ser gairebé els únics que van interrogar les tècniques i només ho van fer preguntant per Llumà. Els van dir que no havien entès què volia el consistori i que les van instar a rebaixar el nivell d’exigència en l’aspecte de lideratge. Sense que es fes cap altra prova, l’empresa va elaborar un nou informe per a Llumà on se la qualificava d’apta.

Sis dies després, Daniel Fernández parla per telèfon amb Manuel Bustos i li diu que l’altra candidata no pertany a ICV, i Bustos li respon que el procés de contractació de Llumà està resolt o en vies de resolució. Finalment, el 29 de maig, l’alcaldessa de Montcada va signar el decret de nomenament de Llumà. El mateix dia, Francisco Bustos va trucar el seu germà per avisar-lo del fet.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any