Microbis en la boira

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La pèrdua d’espècies d’un ecosistema determinat pot tenir greus conseqüències en la distribució i incidència de les infeccions, fins i tot en aquelles que afecten els humans. En general, es pensa que la pèrdua de biodiversitat augmenta la transmissió de malalties infeccioses, sobretot d’aquells hostes que no serien els habituals. Encara que no se sap exactament per què passa això, sembla que la disminució del nombre d’espècies pot augmentar la probabilitat de trobades entre el microorganisme patogen i l’hoste habitual susceptible. Un exemple seria l’augment de la incidència de la infecció pel virus del Nil als Estats Units. Aquest virus es transmet per picades de mosquit i es manté entre les poblacions d’ocells. De tant en tant, pot infectar una persona i causar-li un tipus molt greu d’encefalitis. En les zones on ha disminuït la diversitat d’ocells, i predominen les espècies d’ocells susceptibles a aquest virus, augmenta la quantitat de mosquits i de persones infectades. Pel contrari, en aquelles zones amb més espècies diferents d’ocells, hi ha més animals que no són bons hostes per al virus i/o els virus no poden multiplicar-se eficaçment.

Hi ha dos conceptes bàsics que hem de recordar: mortalitat i morbiditat. La mortalitat és la proporció d’individus que moren entre els afectats per la malaltia. La morbiditat és la proporció de persones que són afectades per la malaltia dins de la població considerada. Així, podríem dir que els virus del refredat o la grip tenen una morbiditat molt alta, però una mortalitat molt baixa, mentre que als virus Ebola o Marburg els passa el contrari. Les febres hemorràgiques Ebola i Marburg estan causades per virus de la família ‘Filoviridae’ (virus d’RNA de cadena simple de polaritat negativa). Aquests virus tenen una elevada mortalitat, però una baixa morbiditat. El virus Marburg rep el nom de la ciutat alemanya on va ser aïllat el 1967 en investigadors infectats en un centre on es treballava amb mostres de micos d’Uganda. El virus Ebola rep el nom del riu Ebola (República Democràtica del Congo, antic Zaire), on va ser identificat per primera vegada el 1976. El reservori natural del virus Ebola es pensa que són els ratpenats. L’Àfrica subsahariana n’és la zona endèmica. El fet que poques vegades es produeixin brots suggereix la presència d’un reservori animal rar o ecològicament aïllat, que té pocs contactes amb els humans i altres primats. Recentment, s’ha detectat un nou filovirus, Lloviuvirus, genèticament diferent a Ebola i Marburg, en ratpenats a la península Ibèrica, tot i que no s’ha observat encara la seva patogenicitat en humans. Contra aquests filovirus, a dia d’avui, no existeixen vacunes ni teràpies efectives de tractament.

L’origen de la malaltia en persones infectades per l’Ebola està relacionat principalment amb l’exposició als cadàvers d’animals que es troben al bosc o amb el contacte directe amb els ratpenats, i amb la posterior transmissió del virus a través del contacte de persona a persona. Els virus entren en el cos a través del contacte o de fluids corporals infectats (sang, saliva, suor, vòmits, etc.). Després d’un període d’incubació de dos a vint-i-un dies, apareixen els símptomes inicials inespecífics, com ara febre, calfreds, fatiga, mal de cap i miàlgia. En els casos mortals, freqüents, els malalts moren de xoc hipovolèmic i insuficiència múltiple dels òrgans entre els dies sisè i setzè.

La malaltia humana està vinculada amb la freqüència de contacte amb primats infectats, encara que també hi estan implicats altres animals. Sembla que la població de goril·les i ximpanzés s’ha reduït en un 80 % en algunes parts de l’Àfrica Central a causa d’infeccions pel virus Ebola. 

Factors com el canvi climàtic, la destrucció de l’ambient, l’augment de la població, les migracions massives i el transport aeri fan que les malalties infeccioses prèviament confinades geogràficament en determinats llocs es propaguin ràpidament per tot el planeta, sovint en terminis més curts que els períodes d’incubació de la malaltia. La lluita entre patògens i hostes continua, i exigeix cada vegada més la recerca científica per a fer-los front. És necessari disposar d’eines efectives per a la detecció, diagnòstic i tractament. Les malalties infeccioses són corrents i estan molt esteses. No hi ha edats específiques per patir-les, tot i que els grups de major risc són els nens i nenes i la gent gran. La situació i desenvolupament de la microbiologia actual ens permet avançar que aquesta ciència serà una de les principals armes per lluitar contra la mort durant tot el segle xxi.

Llig l’article sencer a la web de Mètode.

Ricard Guerrero. Secretari científic de l’Institut d’Estudis Catalans, Barcelona.
Mercè Berlanga. Professora agregada del departament de Microbiologia i Parasitologia Sanitàries, Universitat de Barcelona.
Carles Puche
. Il·lustrador, Barcelona.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any