ERC, ICV-EUiA i CUP demanen una comissió d’investigació sobre el cas Pujol

  • Finalment el PSC no ha signat la petició · Ciutadans n'ha quedat fora, tot i que s'hi volia afegir

VilaWeb
VilaWeb
ACN
03.09.2014 - 16:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ERC, ICV-EUiA i la CUP han registrat al parlament la petició de crear una comissió d’investigació sobre ‘frau i evasió fiscal i corrupció política’. Segons el text presentat, la proposta de comissió té per objecte ‘avaluar i investigar, en el context del cas Pujol, les diverses modalitats de frau, evasió i elusió fiscal; determinar les pràctiques de corrupció en contextos de contractació i concertació público-privada i esclarir les responsabilitats polítiques i institucionals en les darreres dècades’. Finalment, el PSC no ha signat la petició. Ciutadans n’ha quedat fora, tot i que volia afegir-s’hi, i ha presentat amb el PP una altra petició de comissió.

El portaveu de la CUP, David Fernàndez, ha estat l’encarregat de comparèixer davant els mitjans després d’haver lliurat la petició, amb ‘tres objectius fonamentals’: primer, ‘estudiar la dimensió del frau fiscal a Catalunya, que és de 16.000 milions’; segon, ‘determinar i cartografiar el mapa de corrupció política vinculat a la concertació d’obra pública’; i tercer, ‘escatir les responsabilitats polítiques de les darreres dècades’. Tot això, en el context del cas Pujol. Fernàndez ha agraït també ‘l’interès de Ciutadans i del PSC’ per a sumar-se a la iniciativa i per això espera que  tots hi votin a favor i s’aprovi en el primer ple ordinari. 

La portaveu d’ICV-EUiA, Dolors Camats, ha remarcat que aquesta petició de comissió d’investigació, que reclamaria novament la presència de l’ex-president Jordi Pujol, no substitueix pas la compareixença ja aprovada per la comissió d’Afers Institucionals. Serien importants totes dues perquè no solament ‘ha d’aclarir quin és el context del seu frau fiscal’, objectiu de la primera compareixença, sinó que també ha de posar llum sobre ‘les pràctiques de corrupció dels darrers anys’, objectiu de la segona petició dins el marc de la comissió d’investigació sol·licitada.

Camats també ha avançat que la intenció és citar novament l’ex-president i tots els membres de la família Pujol. Perquè expliquin la vinculació de ‘les fortunes que tenen a l’estranger’ amb la seva gestió a la Generalitat i també si aquestes fortunes no declarades a l’estranger han influït en les decisions que s’han pres a la Generalitat durant els últims trenta anys. 

A través d’un comunicat, ERC ha dit que havia impulsat la creació d’una comissió d’investigació per coherència amb la posició que ha defensat des de la confessió de l’ex-president. En aquest sentit, els republicans han recordat que des del principi havien defensat la necessitat que Pujol comparegués al parlament la primera setmana de setembre.

PSC i Ciutadans donaran suport a la proposta

Ni el PSC ni Ciutadans no han signat la petició de registre de la comissió d’investigació presentada per ERC, ICV-EUiA i CUP, però ambdues formacions polítiques han dit que hi donarien suport durant la sessió plenària on se n’haurà d’aprovar la constitució. 

El portaveu del PSC, Maurici Lucena, ha dit que qualsevol iniciativa parlamentària que vagi en la línia d’esclarir els fets tindrà el suport del seu grup. Lucena ha llevat importància al fet de no haver signat la petició. 

La portaveu de Ciutadans, Carina Mejías, també ha dit que l’objectiu principal era la creació d’aquesta comissió: ‘Ens és igual qui la signi i la impulsi perquè nosaltres ja havíem dit des de bon començament que hi estaríem d’acord.’ Ha afegit que lamentava que per ‘interessos partidistes’ no hagi estat possible de votar conjuntament la petició per fer-la ‘més forta’ i evitar així les negociacions que hauran d’emprendre’s abans del proper ple. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any