Escola Valenciana acusa Català d’eliminar la immersió lingüística

  • Considera que l'aplicació de la llei Wert significa l'anul·lació d'un sistema vigent durant trenta anys

VilaWeb
Redacció
02.09.2014 - 17:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Escola Valenciana ha manifestat aquest dimarts a través d’un comunicat que el curs que comença aquest dimecres als col·legis del País Valencià serà el primer en 30 anys, des de l’aprovació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, en què l’alumnat té menys possibilitats de rebre un ensenyament plurilingüe. Així ho ha manifestat el seu president, Vicent Moreno, que assenyala que la LOMCE, que es comença a aplicar a partir d’aquest curs, suposarà que després de tres dècades s’anul·li la immersió lingüística. En la seva opinió, és conseqüència de l’actuació de la conselleria, encapçalada per Maria José Català, que deixa de marcar l’obligació a impartir certes matèries en català, i fixa l’obligació a impartir més hores en castellà.

‘L’administració educativa menysprea la nostra llengua a l’educació. El valencià i el castellà no són llengües que estan en igualtat de condicions i per a aconseguir que ho estiguin cal incentivar la llengua minoritzada’ ha defensat Moreno.

L’entitat assenyala que el Decret de currículum de Primària ‘fulmina’ l’aprenentatge en unes mínimes condicions normals del valencià a la línia en castellà i que permet reduir de forma espectacular les hores en valencià de matèries no lingüístiques de la línia en català.

Escola Valenciana considera que la conselleria ‘ha imposat el lliure albir als centres’ i lamenta que depengui d’ells infringir la Llei d’Ús i Ensenyament del català. ‘Una administració seriosa i responsable no pot fomentar aquestes mesures’, ha dit Moreno.

En aquest sentit, tal com està plantejat el Decret de currículum de Primària, els centres poden arribar a uns màxims d’assignatures impartides exclusivament en castellà molt alts i es bloqueja la mateixa possibilitat quan la llengua vehicular és el català.

En opinió de l’entitat ‘els perjudicats directes són els alumnes, que cada cop tenen més difícil adquirir una excel·lent competència lingüística per igual en les dues llengües oficials i millorar en una tercera llengua com l’anglès’.

El president d’Escola Valenciana també ha remarcat que durant la roda de premsa d’inici de curs, la consellera d’Educació s’ha mostrat opaca respecte a facilitar xifres relacionades amb l’ensenyament plurilingüe en català. Moreno s’ha mostrat preocupat i ha afegit que tot apunta a què les xifres d’oferta d’ensenyament plurilingüe en valencià d’aquest curs són molt negatives i la consellera les oculta.

La conselleria d’Educació només ha facilitat dades d’unitats escolars i amb les xifres ja ‘ha deixat en evidència la nul·la potenciació del plurilingüisme educatiu’, ha dit Moreno.

De les 19.292 unitats públiques i concertades per a aquest curs el 41,54% són plurilingües en català i el 58,46% són monolingües en castellà. ‘Amb això s’ha notat el primer símptoma de l’arranjament escolar, que ha suposat l’eliminació d’un centenar d’unitats educatives públiques de 3 anys en valencià i l’augment a 8 d’unitats educatives en castellà a la concertada’, ha afirmat el president d’Escola Valenciana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any