Els preparatius del 9-N continuaran malgrat el TC, segons Rull

  • CDC recorda que la suspensió és un automatisme i no vol dir que la normativa sigui il·legal

VilaWeb
VilaWeb
ACN
01.09.2014 - 15:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El futur coordinador general de CDC i encara secretari d’Organització del partit, Josep Rull, ha avisat que els preparatius del 9-N continuaran encara que el Tribunal Constitucional espanyol suspengui la llei de consultes. ‘No ens quedarem amb els braços plegats l’endemà’, ha dit després de la reunió del Comitè Executiu Nacional de CDC. De fet, ha remarcat que la suspensió és un automatisme en cas de recurs del govern espanyol, i en cap cas vol dir que estigui dictaminant que la llei és il·legal. És més, s’ha queixat que sembla que sigui l’executiu espanyol qui estigui qüestionant la legalitat quan carrega contra una llei que el Consell de Garanties Estatutàries considera constitucional i estatutària.

Després que la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, avisés ERC que no pot demanar a l’executiu que actuï al marge de la llei, Rull no ha volgut entrar en polèmica i ha reiterat una i altra vegada que la llei de consultes que aprovarà aquest mes el Parlament és legal, i així mateix ho ha dictaminat el Consell de Garanties Estatutàries. En aquest sentit, ha constatat que qui sembla que està posant en qüestió la legalitat és el mateix govern espanyol quan ignora aquest dictamen. 

‘El que aprovarem és una llei plenament constitucional i estatutària, i n’estem molt convençuts’, ha insistit Rull, que ha reiterat que és en base a aquesta legalitat que el president de la Generalitat convocarà la consulta. ‘Per a nosaltres, allò rellevant és aquesta llei que aprovarà el Parlament. Aquesta és la legalitat més transcendent, la més important i la que nosaltres escoltarem’, ha afegit.

En aquest sentit, en cas que el Tribunal Constitucional la suspengui perquè així li ho demana el govern espanyol, el futur coordinador general de CDC ha assegurat que des de Catalunya es continuarà treballant en els preparatius del 9-N, perquè suspendre la llei no vol dir dictaminar que sigui il·legal. Rull ha recordat que es tracta d’un automatisme, una suspensió que evidentment es recorrerà des de Catalunya, però aquell no serà el moment en què el tribunal espanyol entri a valorar el contingut de la llei. 

En preguntar-li què passarà si s’arriba a la data de la consulta i la llei continua suspesa, ha insistit que el full de ruta s’haurà de decidir entre tots els partits que van pactar data i pregunta. ‘Qui ho decidirà en darrera instància serà el poble, a través del Parlament, dels seus representants. El 9-N no depèn de Madrid, depèn de Catalunya’, ha afirmat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any