Jair Domínguez: ‘Tenim un problema, la censura s’aplica des de casa nostra’

  • L'audiència espanyola l'absol pel cas del 'Bestiari Il·lustrat'

VilaWeb
Redacció
01.09.2014 - 14:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor i guionista Jair Domínguez ha estat absolt avui, després de declarar davant del jutge el gener del 2013, de l’acusació de delicte contra la corona espanyola en un capítol del programa ‘Bestiari Il·lustrat‘ del canal 33. ‘Ja es veia que això no aniria enlloc. Ja m’esperava que no podia haver-hi un altra sortida’ ha dit Domínguez en declaracions a VilaWeb. L’audiència espanyola ha arxivat la causa del capítol de ‘Bestiari Il·lustrat’ en què Domínguez i la presentadora, Bibiana Ballbè, simulaven unes pràctiques de tir amb caricatures del rei Juan Carlos I, Salvador Sostres, Fèlix Millet i el príncep Carles d’Anglaterra. El fiscal de l’audència va considerar que hi havia indicis de delicte, i el jutge Gómez Bermúdez va demanar que un jutjat de Barcelona i un de Figueres citessin a declarar Ballbè i Domínguez.

‘Es va generar més crispació a Catalunya que a Espanya. A l’acta que m’han enviat avui, des del primer moment, els jutges indiquen que és evident que no hi ha cap intenció d’ofendre ni menysprear la corona’ diu Domínguez. ‘El portaveu del govern, Francesc Homs, va sortir de seguida a dir que allò era intolerable, que era una línia vermella. La reacció d’indignació de la classe política catalana va ser molt pitjor que no pas la dels jutges espanyols’.

‘Tenim un problema, la censura s’aplica des de casa nostra. El darrer cas és el del Jueves i també va succeir aquí. Resulta que no som diferents que la resta. La gent del carrer tenim les idees molt clares però els qui controlen els mitjans, és evident que no. És molt trist’ assegura el guionista. 

Domínguez considera que si hi ha cap lliçó que es deriva d’aquest cas ‘és que hem de seguir forçant la llibertat d’expressió. També que les demandes de Manos Libres no arriben gaire lluny’. 

Dimissió de la directora

TVC va suspendre el programa i en va fer dimitir la directora, Mai Balaguer. L’endemà de l’emissió, el programa fou atacat amb duresa per una part de la premsa espanyola, com el diari El Mundo, que fins i tot en va fer portada, i també pel govern de la Generalitat, que en va ‘reprovar les imatges i els continguts’.

El programa fou retirat temporalment de la cadena, i només al cap d’un temps es va reprendre l’emissió només de programes ja enregistrats.

Informació relacionada:

Jair Domínguez: ‘Algú ha de posar els collons damunt la taula’

Jair Domínguez declara sobre el Bestiari Il·lustrat: ‘La jutgessa feia la mateixa cara que jo’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any