Pujol no compareixerà avui al parlament

  • La comissió d'afers institucionals aprovarà aquest matí la compareixença de l'ex-president · La cambra es posarà en contacte amb Pujol per acordar quan hi ha d'anar per donar explicacions

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president de la Generalitat, Jordi Pujol, haurà de donar explicacions. Això esperen, si més no, els grups parlamentaris. És previst que la comissió d’afers institucionals del parlament aprovi avui la compareixença de Pujol; ara, tot fa pensar que ell no serà a la cambra per a donar explicacions.


Els partits debatran i votaran la compareixença avui al matí i després la comunicaran a l’ex-president Pujol. Es preveu que l’oposició en bloc hi voti a favor, per bé que CiU podria abstenir-se. 

Quan la comissió hagi aprovat la compareixença, el parlament es posarà en contacte amb Pujol per comunicar-li l’acord i convenir-ne la data. Llavors serà ell qui haurà de decidir si vol donar explicacions a la cambra.  

Després de la declaració del primogènit

L’ex-president de la Generalitat va dir la setmana passada que no compareixeria al parlament fins que el primogènit de la família, Jordi Pujol Ferrusola, no hagués declarat davant l’Audiència Nacional espanyola, acusat d’un delicte contra la hisenda pública i emblanquiment de capital. Si fos el cas, no compareixeria fins després del dia 15 de setembre, anant de pressa.

Tenint en compte el calendari previst, a partir del 15 de setembre l’agenda del parlament s’intensifica. Els dies 16, 17 i 18 s’ha de fer el debat de política general, i el 19 és probable que s’aprovi la llei de consultes –tot i que ara com ara no hi ha cap sessió prevista. El mateix dia, o els següents, el president Artur Mas haurà de signar el decret per a convocar la consulta del 9 de novembre. Això fa pensar que la compareixença de Pujol no arribaria fins després de la convocatòria de la consulta.

Una compareixença a petició de l’oposició 

Tots els grups de l’oposició –ERC, PSC, PPC, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP– van demanar ahir conjuntament la compareixença de l’ex-president en la comissió d’afers institucionals. CiU no s’hi va afegir, però durant aquest estiu nombrosos dirigents de la federació –com ara el coordinador general, Josep Rull— es van manifestar partidaris de la compareixença. 

A final de juliol, la junta de portaveus es va reunir en sessió extraordinària i va decidir que fóra la comissió d’afers institucionals que debatria i acordaria la compareixença de l’ex-president. L’objectiu de la petició era que donés compte dels ‘fets admesos sobre els fons dipositats a l’estranger sense complir les obligacions fiscals i del seu comportament durant l’exercici de la seva presidència’. 

Aquella reunió extraordinària va ser sol·licitada conjuntament pels portaveus del PPC, Enric Millo, i de Ciutadans, Carina Mejías. 

La compareixença no és obligatòria 

Les compareixences en les comissions legislatives no són obligatòries, i per això Pujol decidirà si vol acudir al parlament a respondre dels seus actes davant els diputats o no.

En canvi, si el parlament decidís de constituir una comissió d’investigació per tractar del cas, la compareixença prendria un altre caire. Fins ara, només el PPC n’ha registrat la petició. Alhora ERC, ICV-EUiA i la CUP han dit que impulsarien una comissió d’investigació sobre el frau fiscal, que inclogués el cas Pujol si l’ex-president no compareixia o les seves explicacions no eren suficients.

Les comissions d’investigació són creades expressament per investigar un assumpte d’interès públic competència de la Generalitat, i poden requerir la declaració de qualsevol persona. Segons el reglament del parlament, si el convocat desatén, voluntàriament, el requeriment, la mesa del parlament n’ha de donar compte al ministeri fiscal espanyol, i se’n pot derivar una responsabilitat penal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any