El mirall de Catalunya al Vèneto

  • Article d'Òscar Palau publicat originàriament al Punt Avui

VilaWeb
Òscar Palau
31.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mentre Catalunya veu Escòcia i el referèndum que celebrarà d’aquí a tres setmanes com un model, el procés català també serveix de referent per a altres nacions europees amb aspiracions de ser un estat. És el cas del Vèneto, històric territori de cinc milions d’habitants al nord-est d’Itàlia, on el Parlament va aprovar el 12 de juny –amb el suport de quatre de les set províncies i 180 dels seus 580 municipis– una llei, la 342, que preveu la celebració d’un referèndum d’autodeterminació amb una pregunta com l’escocesa, i que dóna un termini de sis mesos perquè el govern regional fixi la data.

La qüestió, de fet, feia temps que estava encallada, i va ser un diputat independent, Stefano Valdegamberi, qui va fer el redactat definitiu que rebria el suport de Veneto Stato i la xenòfoba Lega Norte, al govern, de qui tanmateix s’afanya a diferenciar-se. ‘Estic contra la seva política racista i supremacista, perquè va contra Europa i ha creat una realitat virtual, la Padània, sense cap motivació històrica ni cultural’, afirma el diputat. ‘Ara hem d’explicar que el Vèneto no és Itàlia ni tampoc la Padània, és un segon monstre contra el que hem de lluitar’, admet Alessandro Mocellin, director de la nova Acadèmia de la Bona Creança, que pretén recuperar la llengua i la cultura venecianes. ‘I Itàlia utilitza el concepte inventat de Padània per confondre tothom’, lamenta. De fet, recorda que ha notat un gran interès per les activitats de l’acadèmia entre el col·lectiu immigrant, que ‘dóna suport a la independència, i és la millor resposta a la Lega, que no pot capitalitzar la llei’, assegura.

Una llei, en tot cas, que l’estat ha impugnat a la cort constitucional, que l’ha deixada en suspens, tot i que el seu impulsor aposta per celebrar igualment el referèndum. Això sí, també és conscient que, a diferència de Catalunya, els partits no ho duien en el programa electoral, i ara sospesa anar-ho preparant i esperar als nous comicis que hi haurà a la primavera perquè la ciutadania ratifiqui la proposta. ‘Així pot agafar més força i superar el bloqueig italià’, confia.

Mentrestant, els vènets miren ‘amb molta atenció’ el que passa a Escòcia, i a Catalunya. ‘Estem admirats en molts aspectes i esperem que es faci la consulta tal com s’ha promès, perquè això ens pot donar un impuls molt fort’, anima Valdegamberi, que també s’allunya de tota violència i aposta per un procés ‘pacífic i democràtic’. En això, Catalunya també és model.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any