Cromos, articles de la vida quotidiana i flaixos literaris per a explicar la Primera Guerra Mundial

  • Salàs de Pallars acull l'exposició 'Àlbum de la Gran Guerra 1914'

VilaWeb
ACN
31.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç de Salàs de Pallars acull l’exposició ‘Àlbum de la Gran Guerra 1914’, que intenta aportar una mirada diferent de la Primera Guerra Mundial a partir d’elements de l’antic comerç. L’exposició recrea una trinxera de guerra i relaciona la batalla amb els avenços en determinats productes quotidians. Mostra uns 450 cromos, que representen escenes de la guerra i trencaclosques de caps d’estat. Un segon àmbit de l’exposició relaciona la guerra amb la descoberta o la popularització de determinats elements quotidians com el pas de la cotilla al sostenidor, de la navalla d’afaitar a la Gillette i del rellotge de butxaca al de polsera.

Cisco Farràs, comissari de l’exposició, afirma que la mostra no pretén explicar les causes ni les conseqüències d’aquest conflicte i sí donar petits apunts a traves de periodistes del moment. Impresos en les parets de les trinxeres de l’exposició hi ha fragments de l’obra de Graziel, John Mccrae i Apel·les Mestres.

La recreació de les trinxeres que s’ha fet compta amb molts elements, però cap de bèl·lic. Hi ha cartes autèntiques de l’època que enviaven soldats que estaven al front i explicaven com els anava, documentació de l’època o material de guerra submarina. Tots aquests elements ajuden al visitant a fer-se una idea de les condicions en que vivien els soldats.

A banda, la mostra relaciona la guerra amb l’antic comerç. Una relació que es va evidenciar amb la millora d’una sèrie de productes que van canviar la vida quotidiana de les persones i que es van generalitzar a partir del seu ús durant els combats. En són exemples el pas del tabac de liar als cigarrets que coneixem avui en dia; el canvi de la ploma de tinta a l’estilogràfica o el pas del calçotets llarg als de cama curta. La mosta recorda també el centenari del sostenidor.

L’exposició, que es podrà visitar fins al 31 de desembre del 2015, finalitza amb un apartat destinat a la pau. En aquest darrer apartat s’explica amb diferents fragments com els pobles més petits es fan ressò de la fi de la guerra. Un exemple és un fragment que es va aparèixer en una publicació local de Figuerola d’Orcau, al Pallars Jussà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any