Podem evitar el col·lapse de la xarxa a la V de l’Onze de Setembre?

  • L'única solució parcial: que centenars de veïns i comerços deixin les connexions Wi-Fi obertes al públic

VilaWeb
Laura Ruiz i Trullols
29.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cada volta que hi ha una gran conglomeració de gent, la xarxa es col·lapsa i és difícil connectar-nos a internet. Si l’any passat a la Via Catalana, que s’estenia per gran part del territori, va haver-hi problemes, enguany, amb tots els manifestants junts al centre de Barcelona, és previsible que passi el mateix. El consultor informàtic Joan Jofra ha assegurat a VilaWeb que ‘a les concentracions d’aquesta mena, no hi ha remei, el 3G es col·lapsa’. L’única solució parcial és que centenars de veïns i comerços deixin les seves connexions Wi-Fi obertes al públic.

Aquesta solució, que proposaven alguns usuaris a Twitter, té, segons Jofra, un problema, que és la gran amplada tant de la Gran Via de les Corts Catalanes com de l’avinguda Diagonal: ‘La connexió no arribarà pas fins al mig d’aquestes avingudes, només als qui siguin als costats, a prop dels edificis.’ En tot cas, haurien de ser molts els qui decidissin d’obrir la connexió perquè aquesta solució tingués efectes.

Davant la por que puguin tenir els veïns i comerços que decideixin de compartir el Wi-Fi de ser espiats o de rebre un atac informàtic, Jofra respon que la solució és fàcil: apagar els ordinadors. ‘Llavors, ningú no ha de patir per res’. A més, el consultor recorda que la majoria de routers permeten de mantenir una connexió privada i, alhora, obrir-la a convidats. ‘Només cal posar el router el balcó i apa!’. 

Jofra assegura que els Wi-Fi públics de Barcelona tampoc no suportaran la gran demanda de dades. ‘Amb tanta gent, peti qui peti, a Barcelona o a Seül, la xarxa cau. Aquí, a més, les empreses telefòniques tenen les antenes dimensionades molt justes perquè són molt cares.’

L’única solució real seria demanar a les telefòniques de posar un percentatge superior de 3G que no pas de veu a les seves antenes, però això, segons Jofra, és gairebé impossible. Cal temps per a fer-ho i una gran inversió. A més, les empreses no ho voldrien pas perquè després no en farien cap ús.

Consells per a fer un ‘ús racional del mòbil’

Fa dos anys, per la gran mobilització de la Diada a Barcelona, la Generalitat va fer una crida a ‘fer un ús racional del mòbil’. A més, va elaborar una llista amb set consells que expliquen, entre més coses, com actuar en cas d’urgència, per exemple, si cal contactar amb el 112. La reproduïm a continuació:

1. Quedar d’acord en el lloc de trobada amb amics, familiars o coneguts abans de la manifestació, atès que possiblement, un cop allà, costarà de contactar via Whatsapp, SMS o trucada.

2. Reduir l’ús d’imatges o materials audiovisuals que enviem a través de la xarxa mòbil. És aconsellable esperar a arribar a casa o a un lloc amb Wi-Fi per a publicar a la xarxa les fotos i comentaris de la manifestació.

3. Les xarxes Wi-Fi disponibles al llarg del recorregut poden ser insegures. Cal ser cautelós amb les connexions que s’estableixen i amb les informacions que s’envien (contrasenyes, documents, etc.) i es reben (fitxers).

4. Les aplicacions dels smartphones solen mantenir una connexió 3G residual mentre no les utilitzem. És convenient finalitzar totes aquelles aplicacions que no es facin servir i desactivar el correu electrònic i la geolocalització del telèfon per no ocupar la xarxa innecessàriament.

5. En cas que calgui avisar els cossos d’emergència, cal recordar que la telefonia fixa garantirà una millor comunicació amb el 112. Demanar a algun comerç o veí del carrer que avisi el 112 des d’una línia fixa pot ser de gran ajuda en cas de col·lapse de la xarxa mòbil.

6. Si s’ha de fer una trucada urgent i hi ha congestió, cal allunyar-se uns quants metres de la concentració i provar-ho. El vostre telèfon es connectarà a través d’una altra estació base que no estarà tan saturada.

7. Si es vol saber què diuen els mitjans de comunicació sobre la manifestació, el millor és seguir la informació a través d’un aparell de ràdio i evitar de navegar per internet amb el mòbil per saber l’estat i evolució de la manifestació.

Informació relacionada:

La guia de la V de l’Onze de Setembre

Tot el que cal saber de l’Onze de Setembre… de 1714

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any