Mas i De Gispert faran una ofrena al Fossar de les Moreres el 10 de setembre

  • És un dels actes oficials de la Diada · L'11 al matí tres-cents violoncel·listes faran un concert en el moment en què va caure el conseller en cap Rafael Casanova el 1714

VilaWeb
VilaWeb
ACN/Redacció
28.08.2014 - 10:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La principal diferència amb els actes de l’Onze de Setembre anteriors és que l’escenari institucional es desplaça a la Llotja de Mar i que es farà el dia 10. Abans d’aquest acte institucional, hi haurà una ofrena floral al Fossar de les Moreres del president de la Generalitat, Artur Mas, acompanyat de la presidenta del parlament, Núria de Gispert. Coincidint amb el Tricentenari, govern i parlament han decidit establir ‘l’excepcionalitat’ de preparar els actes de manera conjunta i amb algunes novetats que faran que la Diada modifiqui algunes de les seves parts.

El fossar de les Moreres no havia estat mai inclòs en la programació institucional i, tradicionalment, acull la visita i els discursos dels sectors més independentistes de l’espectre polític català la nit del 10 al 11 de setembre. Aquest any, a més, Mas i De Gispert hi faran cap, acompanyats per la formació de gala dels Mossos d’Esquadra, al vespre.

‘Un any excepcional, una Diada excepcional’

L’acte institucional s’avança un dia i es canvia de lloc respecte del que era habitual. Així, aquest acte deixarà de fer-se al parc de la Ciutadella el dia 11 i es trasllada a la Llotja de Mar el dia 10. ‘Un any excepcional, una Diada excepcional’, ha dit el vice-president primer del parlament, Lluís Corominas. Homs també ha defensat aquest canvi pel caràcter simbòlic de l’espai i la voluntat de fer servir alguns dels escenaris més representatius dels fets de fa 300 anys. Aquest nou acte institucional estarà dirigit per Josep Maria Mestres i està planificat com una vetllada commemorativa que conjugarà ‘música, història, present i futur en un espai únic’. Com sempre, coneguts actors, actrius i artistes catalans participaran a l’acte.

Espectacles al Parc de la Ciutadella, el Gòtic i la Ribera

Homs ha explicat que enguany s’ha volgut escampar la celebració pels barris del centre de Barcelona. Per això s’ha preparat una programació d’actes culturals repartits pel barri Gòtic, la Ribera i el Parc de la Ciutadella, en el marc de que s’ha anomenat ‘Nit Blanca’.

En diversos escenaris s’hi faran actuacions musicals i recreacions teatrals en les que s’han implicat la Fira de Teatre de Tàrrega, la Fira Mediterrània de Manresa, la Fira Trapezi de Reus, el Festival de Titelles de Lleida, el Mercat de la Música de Vic, l’ESMUC i l’Orfeó Català.

El colofó, tres-cents violoncelistes al Born Centre Cultural

Arribat l’Onze de Setembre, el dia començarà amb Artur Mas assistint a les 8 del matí a un concert amb tres-cents violoncelistes que interpretaran una peça commemorativa del Tricentenari a la plaça del Born Centre Cultural. Coincidint amb el moment en què va caure el conseller en cap de la Generalitat, Rafael Casanova, els violoncels interpretaran la cançó, composada per Albert Guinovart, i que compta amb una posada en escena de Xavier Albertí i inclou versos de Miquel Martí i Pol.

Després, com és tradicional, a les 9 començarà l’ofrena al monument de Rafael Casanova, encapçalada pel Govern i el Parlament. Durant tota la Diada, a més, tant la cambra catalana com el Palau de la Generalitat celebraran jornades de portes obertes.

Homs defensa la unanimitat dels actes

Davant la voluntat manifesta dels dirigents del Partit Popular i Ciutadans de no assistir als actes institucionals des de fa uns anys, Homs s’ha preguntat ‘el perquè d’aquest canvi de criteri’. Sense esmentar els partits concrets, Homs ha dit que la programació ‘té un plantejament que no pressuposa tenir una idea política o altra, sinó tenir la solidesa del que és la Diada’. ‘Hem tingut una gran cura de plantejar les coses sent respectuosos amb les idees de tothom. I en aquesta actes de les institucions no hi ha ningú que s’hi pugui sentir exclòs, a no ser que vulgui’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any