S’ha mort Peret, el pare de la rumba catalana

  • L'artista va anunciar al juliol passat que deixava els escenaris per tractar-se d'un càncer

VilaWeb
Redacció
27.08.2014 - 12:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Pere Pubill i Calaf, conegut amb el nom artístic de ‘Peret i considerat el pare de la rumba catalana, s’ha mort avui al migdia a setanta-nou anys a la clínica Quirón de Barcelona a causa d’un càncer, segons que ha confirmat el portaveu oficial de la família. Peret, nascut a Mataró el 24 de març de 1935, va anunciar a final de juliol que deixava temporalment els escenaris per tractar-se un càncer.

El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona acollirà demà, a petició de la família, la capella ardent. Està previst que el fèretre arribi al consistori a les 10 del matí, on serà rebut al pati de l’edifici per la família i per membres de la corporació municipal, i a partir de les 11 la capella ardent estarà oberta per a tothom qui vulgui donar l’últim adéu a l’artista. L’entrada es realitzarà per la porta principal de la plaça Sant Jaume. El fèretre quedarà instal·lat al saló noble de l’Ajuntament fins a dos quarts de deu de la nit.

L’artista va explicar en un comunicat que els metges li havien detectat la malaltia feia uns quants dies i que ja seguia el tractament corresponent. Peret va dir que els facultatius li havien assegurat que no trigaria a poder tornar a oferir concerts, ‘que és el que més m’agrada en el món’.

Actualment, el cantant enllestia el seu primer disc íntegrament en català i acabava de ‘donar forma’ a l’enregistrament d’un nou treball en castellà. ‘Tot i que per ara no em veureu als escenaris, en breu hi haurà cançons noves’, assenyalava. Peret volia afrontar la malaltia ‘amb enteresa i optimisme’.

‘No era jo qui cantava que “es preferible reír que llorar y que así la vida se debe tomar”? Doncs en això estic’, afegia. Finalment, Peret agraïa a tothom el respecte i l’estima que li han demostrat i demanava comprensió per aquests dies dedicats exclusivament a la recuperació.

Trajectòria i compromís

Peret va debutar als escenaris en els anys quaranta i des d’aleshores ha publicat una trentena de discs, la majoria en castellà, si bé també havia cantat en romaní per manifestar el seu compromís amb el poble rom, i en català, com va fer l’any passat al Concert per la Llibertat del Camp Nou, amb les cançons ‘L’emigrant’ i ‘Catalunya té molt poder’:

La seva carrera musical es va tallar el 1985 quan va anunciar la retirada per a dedicar-se a ser pastor evangelista. Tornà a la música els anys 1990 com a compositor i productor d’artistes de rumba.

El novembre del 2012 Peret fou el protagonista del programa ‘El convidat‘ d’Albert Om. Ací en podeu veure el capítol:

Confusió per un desmentiment

La notícia de la mort del cantant ha estat envoltada de confusió per la publicació d’un suposat desmentiment per part de la família. Però alguns mitjans, inclòs VilaWeb, ja havien publicat la notícia de la mort. Segons que ha informat més tard la revista Enderrock, la família fa un parell de dies va dir que l’estat de salut del pare de la rumba catalana era molt greu, però estable. Poc després, un portaveu oficial de la família ha confirmat la mort del cantant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any