Ernest Maragall demana un govern transversal, d’ara al 9-N

  • El dirigent de NECat aposta per una 'Aliança Catalana' que inclogui les institucions, els partits de l'acord sobre data i pregunta, i les entitats del Pacte Nacional pel Dret de Decidir

VilaWeb
Redacció
27.08.2014 - 09:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ernest Maragall, ex-PSC i impulsor del partit Nova Esquerra Catalana (NECat), ha demanat en una carta oberta al diari Ara un govern transversal d’ara al 9-N per a afrontar el desafiament de la consulta. Així, aposta per un govern ‘de país, provisional i transitori’ per a completar el full de ruta de l’autodeterminació catalana.

Maragall considera que, ‘més enllà de l’indubtable rol de representació superior’ exercit pel president Artur Mas, convindrà formar aquest govern d’unitat nacional per afrontar el desafiament de la tardor vinent. 

També proposa que el mateix dia de la publicació de la convocatòria de la consulta es formalitzi un compromís col·lectiu amb un acte solemne on es proclami una ‘Aliança Catalana’.

D’aquesta manera, proposa la unitat dels actors en favor del dret de decidir sota l’empara d’aquesta aliança, formada per les sis forces polítiques que van acordar la data i la pregunta de la consulta, les entitats adherides al Pacte Nacional pel Dret de Decidir i les institucions catalanes (govern i parlament). 

Ampliar el bloc en favor de la consulta

Maragall demana explícitament d’ampliar les forces que donen suport a la consulta incloent-hi la ‘representació directa’ dels nous moviments socialistes sorgits del PSC: NECat, Socialisme i Llibertat, Avancem i Moviment Catalunya, que creu que han d’assumir ‘sense demora i amb una fomació pública i conjunta’ el compromís amb la convocatòria de la consulta i les preguntes plantejades actualment.  

El 9-N

Respecte a la consulta, rebutja d’acceptar cap ‘imposició administrativa o governativa procedent de l’estat espanyol’, ‘no acceptarem passivament la pretensió d’il·legalitat’ –afegeix–, i creu que s’haurà de fer ús de ‘totes les instàncies judicials al nostre abast’ per votar.

Sobre la legitimitat del 9-N, Maragall no en dubta, però demana d’incloure en el debat les forces unionistes. ‘Necessitem el sí-no i el no-no per a mesurar adequadament les posicions dels uns i dels altres, per a saber la força i la implantació real del que avui apareix com a opinió i sentiment majoritari de catalanes i catalans’, diu.

En cas que les forces unionistes facin boicot a la consulta del novembre, el cap de NECat assegura que ‘la mesura ja no serà la victòria del sí, sinó la mateixa participació ciutadana en proporció suficient’ per a acreditar la ‘solvència de l’aspiració catalana’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any