De la regeneració democràtica del Partit Popular, o dit més clar: quina poca vergonya que tenen!

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquestes setmanes d’estiu estem escoltat que amb l’excusa de regenerar la democràcia el Partit Popular vol modificar unilateralment la llei electoral, en concret reforçar els partits majoritaris perquè puguen governar als ajuntaments on no tenen majories absolutes ni capacitat d’entendre’s amb la resta de forces polítiques.

El que semblava un mal acudit, per a acontentar alcaldes i alcaldesses que veuen perillar la continuïtat en 2015, sembla que va agafant força al si del PP i que potser serà una realitat. En seran capaços? Tan poca vergonya tenen?

En la necessitat de regenerar la democràcia estic totalment d’acord, i mira que ho tenen fàcil: sols que feren una neteja a fons a les seues pròpies files, la democràcia n’eixiria reforçada. Però són moltes les possibles reformes que millorarien aquesta democràcia en crisi, com ara:
1.- Llistes obertes, cosa que comportaria un compromís major amb l’electorat i menor amb el partit. Obligaria a treballar més i a mostrar els resultats.
2.- Referèndums: la participació dels ciutadans i ciutadanes és fonamental en la democràcia. El govern ha d’explicar i consultar a la ciutadania els temes importants per al país. En països com Suïssa hi ha referèndums pràcticament cada tres mesos.
3.- Eliminar el Senat, que és una càmera sense sentit, amb una funció irrellevant i que només serveix per a tindre un major nombre de ‘gent política’ a càrrec de l’erari públic.
4.- Regulació de sous i salaris per a tothom qui cobre del tresor públic, tant de la classe funcionarial com de la política. Reducció dràstica d’assessors i d’assessores.
5.- Llei de Partits polítics amb un funcionament i finançament totalment transparents. Tribunal de Comptes eficaç, amb auditories anuals i amb capacitat de sancionar.
6.- RTVE i RTVV (ai, aquesta ja no hi és!) públiques i independents, dirigides per professionals que no depenguen dels governs de torn. Informació veraç, continguts culturals, educatius i cívics.
7.- Justícia independent. Els membres dels òrgans superiors (Tribunal Suprem, Tribunal Constitucional, Audiència…) han de ser triats democràticament sense ingerència dels partits polítics.
8.- El repartiment de vots segons la Llei d’Hont afavoreix el bipartidisme i fa que els partits xicotets necessiten el doble de vots que els majoritaris per cada diputat/da que obtenen. Actualment tenim en el poder un partit que amb deu milions de vots governa amb majoria absoluta sobre quaranta-set milions d’espanyols i d’espanyoles. S’hauria d’abolir la llei d’Hont.

Doncs no, cap d’aquesta no és la seua proposta, més aïnes proposen una involució democràtica, modificar la llei electoral per a obtindre majories absolutes amb menys vots, és a dir desvirtuar encara més el valor del vot. Posem com a exemple els resultats de les eleccions municipals d’Ontinyent de 2011, per a vore exactament què proposa el PP.

cens electoral: 26.690
vots vàlids: 19.322
vots a candidatures: 18.776

                                                      Llei d’Hont         Proposta PP
                                     % vots        regidors              regidors

PP                     8.010     42,66           10                       11
PSOE                 6.126     32,63            7                        7
COMPROMIS      2.309      12,30            3                        2
EU                    1.455        7,75            1                        1
CDL                     445        2,37            0                        0
GdO                     342        1,82           0                        0
ERPV-AM                89        0,47           0                        0

Amb la proposta del PP, amb un 42,66% del vot, automàticament el PP obtindria la majoria absoluta, és a dir onze regidors, perdent Compromís 1 regidor.

8.010 vots, valdrien molt més que la resta de vots a altres candidatures (PSOE + COMPROMIS en sumen ja 8.435).

És a dir, segons el PP, un govern de majoria absolutista de Lina Insa hauria estat molt més democràtic que l’actual govern municipal (PSOE + COMPROMIS). És això el que va votar el poble? Algú s’ho creu?

Per què no canvien la llei electoral en el sentit que cada vot tinga el mateix valor? Si deixem la llei d’Hont, i apliquem el mateix valor a tots els vots, sí que avançaríem democràticament, però pot ser el resultat no li agrada al PP. El cas d’Ontinyent és clar: el PP tindria nou regidors (front als deu que té actualment) i EU en tindria dos (front a l’únic regidor actual).

Si volen canviar la llei que la canvien, però que no s’inventen falsos arguments i molt menys amb nom de la democràcia, que ho diguen clar. Canvien la llei perquè no creuen en la democràcia, sols els interessa mantindre el poder.

Definitivament, no tenen vergonya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any