Cara a cara sobre la independència d’Escòcia, a la BBC

  • Serà retransmès per tot el Regne Unit en directe · S'enfronten el primer ministre escocès, Alex Salmond, i Alistair Darling, la cara visible de la campanya 'Better Together'

VilaWeb
Redacció
25.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa tres setmanes, el primer ministre escocès, Alex Salmond (Scottish National Party), i Alistair Darling, la cara visible de la campanya unionista ‘Better Together‘, ja van fer un debat televisat a la cadena escocesa STV sobre la conveniència o no de la independència d’Escòcia. Avui a horabaixa, serà la BBC l’encarregada d’emetre un debat en directe entre aquests dos mateixos rivals. Durarà noranta minuts i es podrà veure en directe a Escòcia pel canal BBC1, a la resta de territoris del Regne Unit per BBC2, i també el retransmetran més cadenes, com ara Sky (vegeu-ne els detalls ací).

La cadena pública britànica ha assegurat que entre el públic hi hauria ciutadans que donen suport al sí i al no, i també indecisos. Al Regne Unit, els espectadors prenen protagonisme perquè els és permès de cridar i dir-hi la seva. 

La BBC ha preparat articles que repassen extensament les trajectòries de tots dos líders: Alex Salmond i Alistair Darling.

L’economia i la moneda, els temes més calents del primer debat

En el primer debat, Darling va atacar Salmond, sobretot, per voler mantenir la lliure esterlina britànica. El primer ministre escocès va defensar la viabilitat econòmica de la independència. ‘Sabem que Escòcia és una nació rica i amb recursos naturals abundants. Amb la independència podem transformar aquesta economia pròspera en una societat més justa’, va dir. 

El líder de l’SNP va defensar la independència no com un fi, sinó com una eina perquè els escocesos visquin millor, i va animar la ciutadania a no deixar passar l’oportunitat del moment. El líder unionista, per la seva banda, va acusar Salmond de basar els seus ‘somnis d’independència en especulacions, fe cega i dits creuats’. Va dir que continuar dins el Regne Unit era la millor manera que tenien els ciutadans escocesos d’assegurar el seu futur i el de les noves generacions.

Informació relacionada: 

Cameron esquiva el debat amb Salmond

Presidenta del Centre Català d’Escòcia, Mertixell Ramírez: ‘El referèndum escocès és un projecte d’un partit, fins i tot personalista de Salmond’

Editorial de Vicent Partal: Per Escòcia, per Europa, pel món

Una guia per als qui visitin Escòcia pel referèndum

A un mes del referèndum escocès

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any