Els veïns de la Barceloneta planten l’ajuntament

  • Consideren insuficients les mesures preses · Aquesta vesprada es tornaran a manifestar

VilaWeb
VilaWeb
ACN
23.08.2014 - 09:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Estem encesos’. Així ha definit Sergi Arnàs el sentiment dels veïns del barri de la Barceloneta que s’han reunit aquest vespre amb la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, qui els ha exposat les mesures “extraordinàries” que s’han presentat aquest divendres des de l’Ajuntament de Barcelona per acabar amb l’incivisme que els veïns denuncien. Unes mesures que pels veïns són insuficients i ho han demostrat plantant a Homs, una hora i mitja després que comencés la reunió han sortit de la sala. La regidora ha escoltat com els veïns cridaven ‘dimissió’ quan ha deixat el Centre Cívic del barri.

El president de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, ha manifestat que els veïns ‘estan molt cabrejats perquè la situació és molt tensa i l’Ajuntament no vol solucionar aquests problemes’. Ha assegurat que el pla presentat per l’Ajuntament ‘no soluciona’ la problemàtica. ‘Volem coses més contundents i soluciones més ràpides. Volem la dimissió de la regidora del districte’. 

En un document dels veïns s’assenyala que volen la supressió dels pisos turístics revisant el pla d’usos de manera urgent; fent un cens real dels apartament turístics al barri; aplicant multes i retirades de llicències, així com limitar la promoció turística del barri. També demanen que es respecti el descans dels veïns amb la revisió de les normatives de terrasses, l’aplicació de la normativa d’horaris comercials i la limitació d’aquests horaris comercials nocturns i de les agències de lloguer d’apartaments turístics. Així mateix, demanen la conversió dels apartaments turístics en pisos de lloguer social. 

‘El sòl de la Barceloneta és més car que Pedralbes i si és més car i la Generalitat i l’Ajuntament Barcelona s’emporten més diners, que portin més qualitat de vida aquí i qualitat de gent i que ho vigilin i controlin’, ha dit la Lluïsa, veïna del barri. Mentre, Antonio Alcalde ha destacat que Homs no els ‘ha dit res nou i la gent està farta i tothom sabia que això explotaria’. 

Nova protesta aquest dissabte

Sergi Arnàs, també del barri, ha manifestat que ‘l’Ajuntament ha anat a la reunió sense preparar res i amb normes vigents del 2010. La gent té impotència i ràbia. Estem encesos. Portem molt temps i anys patint’, ha assenyalat. Arnàs ha recordat que aquest dissabte a la sis de la tarda hi haurà una nova protesta dels veïns. 

Un dels moments de tensió ha estat quan Jordi Solé, que ha treballat set anys per particulars de pisos turístics en la neteja d’aquests i ha perdut la seva feina, ha atès als mitjans. Solé ha assenyalat, mentre estava essent molt increpat pels veïns, que es perdran llocs de treball i el teixit comercial i no se solucionarà res. ‘Si es posa una taca a la Barceloneta els turistes vindran per la nit i faran el mateix. Si il·legalitzen més els pisos, el turista no deixarà de venir sinó que anirà a allotjaments més il·legals o més amagats’, ha afirmat.

Les mesures de l’ajuntament

La primera de les mesures és que a partir de dilluns que ve tres equips, formats per un agent de la Guàrdia Urbana i un inspector municipal, inspeccionaran unes 850 finques del barri de manera “extraordinària” i ‘pro-activa’. Això vol dir, segons ha explicat la regidora, que els agents actuaran d’ofici i no esperaran a rebre denúncies per detectar possibles irregularitats.

Els agents començaran aquest dilluns a rondar els aproximadament més de 8.000 apartaments, per això, des de l’Ajuntament també s’ha demanat als veïns que es denunciïn les sospites d’aquests tipus de pisos.

La segona de les mesures que està activa des de fa tres dies és reforçar la vigilància de la Guàrdia Urbana de manera preventiva. La tercera iniciativa, que ja es va avançar dimecres passat, és la d’intensificar la presència d’agents cívics al barri.

També es posarà en funcionament un servei de recepció de trucades perquè s’activi un protocol diferencial davant d’aquestes denúncies. I, finalment, es farà una taula de seguiment i reunions amb els veïns del barri per fer un seguiment de les queixes i de la situació.

Informació relacionada: 

Opinió contundent de Gala Pin: ‘Es promou un ús de l’espai públic d’usar i llençar’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any