Sis agents de la Guàrdia Urbana inspeccionaran des de dilluns uns vuit mil pisos de la Barceloneta

  • Tercera nit de protestes al barri de la Barceloneta contra el turisme de borratxera i l'incivisme

VilaWeb
VilaWeb
ACN
22.08.2014 - 08:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tres equips de la Guàrdia Urbana inspeccionaran de manera ‘proactiva’ uns 850 edificis de la Barceloneta per detectar in fraganti els pisos il·legals. És una de les mesures extraordinàries que l’Ajuntament de Barcelona ha presentat per a posar fi a l’incivisme que els veïns del barri han denunciat amb manifestacions els últims dies. A més, es reforçarà la presència d’agents cívics i s’activarà un protocol especial quan l’administració rebi denúncies d’aquesta mena. La regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, ha recordat que l’ens municipal ‘és al costat dels veïns’ i ha assegurat que es posaran ‘tots els recursos necessaris’ per aturar l’incivisme.

Tercera nit de manifestacions

Paral·lelament, uns cinc-cents veïns de la Barceloneta han protagonitzat dijous al vespre la tercera mobilització contra el turisme de borratxera i l’incivisme. S’han manifestat contra els turistes allotjats en aquests apartaments recorrent els carrers del barri i passant per les agències immobiliàries. Tenen molt clar que tot i que ‘el problema visible’ són els estrangers ‘incívics’, la solució passa per regularitzar els apartaments que es lloguen per dies o setmanes sense un contracte legal. Finalment es reuniran amb la regidora del districte de Ciutat Vella, Mercè Homs, aquest divendres al vespre, moment en què li lliuraran un document demanant més control a la via pública i una solució als pisos turístics.

Amb pancartes que mostraven frases com ‘Un apartament turístic més, una família del barri menys’ i cridant lemes com ‘Trias, atenció, el barri està despert’ han recorregut els carrers de la Barceloneta fent soroll al seu pas i parant davant les diferents agències immobiliàries que trobaven.

Els manifestants han tallat durant uns minuts el carrer Joan de Borbó. I, tot i que la marxa ha transcorregut sense incidents, els veïns han acabat al mateix punt on han començat, a la Plaça del Poeta Boscà una hora més tard, on han acordat trobar-se aquest divendres a la tarda per preparar pancartes per la pròxima mobilització que tindrà lloc el dissabte al vespre.

‘El barri s’ha esvalotat, la gent no pot dormir’, s’ha queixat la Montse, una veïna de tota la vida de la Barceloneta que ha recordat que a la Barceloneta ‘sempre hem estat molt tranquils’. ‘Només demanem que ens respectin, està bé que vinguin turistes, però hi ha d’haver límits’, ha manifestat l’Òscar, un pare de família i veí del barri mariner.

Els veïns no sols han demanat vigilància policial, sinó que també es regulin els horaris dels turistes i que respectin els tempos dels veïns. ‘Al seu país no poden fer aquests actes incívics, per tan, venen aquí i ho fan’, ha lamentat l’Òscar qui ha acabat dient que ‘no volem que la Barceloneta es converteixi en un Lloret o un Salou’.

Els habitants de la Barceloneta han exigit que s’apliquin les mateixes normes i multes pels turistes que pels ciutadans de Barcelona. ‘Nosaltres no podem anar a comprar sense roba, doncs tampoc ho poden fer ells’ s’ha queixat una de les manifestants.

Arran de les constants protestes, l’Ajuntament de Barcelona ha accedit a avançar la reunió prevista per principis de setembre a aquest divendres al vespre. Durant la trobada que tindrà lloc a les vuit al centre cívic de la Barceloneta, els veïns lliuraran a la regidora un document amb una sèrie de mesures per solucionar el turisme de borratxera

L’informe demana que no hi hagi pisos turístics als edificis on viuen els veïns, la suspensió de noves llicències a aquest tipus d’apartaments, més agents de la Guàrdia Urbana que vigilin i vetllin pel descans dels veïns i exigeix a l’Ajuntament de Barcelona que regularitzi aquest fenomen, entre altres mesures.

La indignació dels veïns ha arribat a tal punt que diumenge passat, de manera espontània, van protagonitzar la primera concentració per manifestar i fer veure a les autoritats els seu malestar davant d’aquest fenomen que, asseguren, ja fa masses anys que es repeteix. Aquesta primera protesta va anar seguida d’una nova concentració dimarts a la nit i de la d’aquest dijous.

En més d’una protesta, els veïns s’han arribat a enfrontar amb els mateixos turistes o amb els propietaris de les agències immobiliàries del barri que lloguen apartaments als estrangers. Tot i que algunes d’aquests negocis obre fins i tot durant la nit per poder atendre als turistes que arriben tard a la ciutat, els propietaris asseguren que el seu negoci és legal i així ho han demostrat davant l’ens municipal.

La regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, va assegurar aquest dimecres que l’Ajuntament de Barcelona tindria ‘tolerància zero’ davant l’incivime en un intent de demostrat que les autoritats estan al costat dels veïns de la Barceloneta. ‘No estan sols’, va voler remarcar la regidora en varies ocasions. En aquest sentit, Homs va recordar que els últims dies s’havia reforçat la presencia policial a la Barceloneta per reduir aquests fets incívics.

Tanmateix, els veïns tot i que tenen clar que ‘el problema visible’ són els turistes ‘incívics’ saben que la solució passa per regularitzar els pisos turístics amb contractes il·legals i per això han demanat a l’Ajuntament que solucioni aquesta problemàtica a més de reforçar la vigilància a la zona.

Els veïns fa dies que adverteixen que al barri hi ha gairebé setanta pisos turístics registrats mitjançant el Pla d’Usos, però calculen que n’hi ha centenars d’il·legals que estan ‘a la vista de tothom’ i que ningú fa res per controlar-los.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any