El festival Ésdansa de les Preses convida a ballar més que mai

  • La meitat de les activitats són tallers i espectacles amb participació del públic per a ensenyar danses tradicionals dels quatre continents

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El festival Ésdansa de les Preses (Garrotxa) ha arrencat aquesta setmana l’edició més participativa. Després de trenta-dos anys, el festival que organitza el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny s’obre cada vegada més al públic per acostar les danses tradicionals de tot el món als aficionats al ball. Per això, la meitat de les vint-i-dues activitats programades del 19 al 24 d’agost són tallers o espectacles on el públic pot aprendre a ballar danses de Bolívia, la República Dominicana, Zàmbia i Sibèria. ‘Més que un festival, volem que l’Ésdansa sigui un campus de la dansa tradicional, que no només sigui un aparador de propostes sinó que la formació hi tingui més pes.’

El festival Ésdansa de les Preses arriba a les trenta-dues edicions amb l’objectiu de compaginar l’exhibició amb la formació. Aquest any, el festival ofereix més activitats que mai on el públic és protagonista i pot aprendre tant danses tradicionals catalanes com d’uns altres de racons tan allunyats com Zàmbia, Mèxic, Polònia, la República Dominicana i Sibèria.

De les vint-i-dues activitats, la meitat tenen un caràcter formatiu, ja sigui tallers adreçats als més petits (Petit Ésdansa) com també la proposta per a adults, l’Esdansa’T, on per tercer any consecutiu especialistes de cada modalitat ofereixen classes de danses internacionals i del nostre país, i tècniques per a preparar i relaxar el cos. ‘Més que un festival, volem que l’Ésdansa sigui un campus de la dansa tradicional, que no només sigui un aparador de propostes sinó que la formació tingui més pes’, ha destacat el president del Marboleny i director del festival, Jordi Fosas.

Enguany, a més, s’incorpora com a novetat un cicle de xerrades amb el títol ‘Parlem de…’. Se n’han programades dues: la primera sobre el centre de producció cultural la Casa dels Entremesos de Barcelona i una segona sobre Rafel Patxot i l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

El festival es desenvolupa tant als carrers d’aquest petit poble de la Garrotxa com també a dos escenaris més. El principal és el recinte Ésdansa, amb capacitat per a 1.500 espectadors i on es fan les actuacions de pagament. Del 19 al 24 d’agost, 300 artistes (entre músics i ballarins) hi passen. Entre les companyies, hi ha dotze grups, set dels quals són estrangers i actuen per primera vegada en l’Ésdansa. Entre les companyies convidades, n’hi ha de Sibèria, la República Dominicana, Zàmbia, Bolívia, Mèxic, Polònia i Bulgària.

Un altre dels plats forts del festival és el concert conjunt de l’intèrpret i compositor basc Kepa Junkera i la formació del Ripollès Tururut Bonaigua, amb un espectacle basat en les cançons que Amadeu Rosell havia recollit a Beget i el repertori que Junkera interpreta amb Sorginak, un grup de cantants i percussionistes basques.

L’organització espera superar els 8.000 assistents de l’edició passada. El festival compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona, el Departament de Cultura i l’Ajuntament de les Preses. Representants de les tres institucions han estat presents a la presentació del festival avui al matí a Girona i han destacat el paper que desenvolupa l’Ésdansa per donar visibilitat a les danses tradicionals catalanes i de tot el món, com també per la projecció internacional que aporta al territori.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any