UPyD es baralla per Ciutadans

  • Quins motius hi ha darrere la petició de l'eurodiputat Sosa Wagner (UPyD) de fer una coalició amb C's?

VilaWeb
Redacció
21.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa un parell de dies que els líders de Ciutadans i UPyD debaten públicament la necessitat de compartir llistes electorals. Ciutadans s’hi ha mostrat favorable des de fa temps, mentre que, fins ara, UPyD ho havia rebutjat. Dimarts el cap de llista d’UPyD a les europees, Francisco Sosa Wagner, va obrir la porta al debat amb un article a El Mundo, on defensava de redactar un ‘compromís electoral comú basat en deu acords primordials o dotze’ entre UPyD i Ciutadans.

Ambdós partits comparteixen idees i estratègies polítiques, però la presidenta d’UPyD, Rosa Díez, seguint la línia emprada fins ara pel partit, s’oposa a la negociació proposada per Sosa Wagner. Díez diu que ‘les resolucions del congrés del partit i el consell polític deixen ben clar que aquesta unió amb Ciutadans no s’ha de fer’ i que seria ‘trair els electors’. Amb tot, hi ha uns altres dirigents del partit que donen suport a la proposta de Sosa Wagner.

La feina conjunta al grup liberal del Parlament Europeu

Ciutadans i UPyD comparteixen grup parlamentari a l’eurocambra des del juny i són membres de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE). Van obtenir l’aval de dues terceres parts d’aquest grup per a formar-ne part i l’oposició de CDC i el PNB, que s’hi havien manifestat contraris des del primer moment. Sosa Wagner, per tant, fa unes quantes setmanes que treballa frec a frec amb els eurodiputats de Ciutadans. Aquest fet el pot haver empès a publicar l’article on demana la unió amb Ciutadans tant a les eleccions municipals com a les autonòmiques i les espanyoles.

La por de l’èxit de Podem

UPyD va aconseguir el seu millor resultat a les eleccions al Parlament Europeu del maig. Va passar d’un eurodiputat a quatre. Amb tot, esperaven sortir-ne amb més èxit, tal com apuntaven les enquestes. Ciutadans va aconseguir entrar a la cambra amb dos eurodiputats.

D’una altra banda, Podem, que es presentava per primera volta a unes eleccions, va aconseguir cinc eurodiputats. Aquest fet espanta UPyD i és un motiu més que pot explicar la petició de Sosa Wagner. Si unissin forces, UPyD i Ciutadans podrien ser tercera força a l’estat espanyol. Si es presenten separats, Podem els pot superar més fàcilment. De fet, l’article de l’eurodiputat es titula ‘Després de les europees’.

Denúncia de l’autoritarisme de Rosa Díez

Sosa Wagner també denuncia pràctiques antidemocràtiques i autoritàries a UPyD, com ara baixes, expulsions i fer callar els militants que discrepen de Díez. La dirigent d’UpyD va defensar-se ahir al·legant que desconeixia que aquesta era la seva opinió, i el va instar a recórrer als òrgans interns del partit.

La insistència de Ciutadans a fer la coalició

El secretari general i portaveu de C’s, Matías Alonso, va compartir la reflexió de Sosa Wagner i va dir que obria la porta a una ‘oportunitat real d’impulsar la regeneració política des de les institucions i reformar l’estat espanyol’.

El debat és dins d’UPyD. El líder d’UPyD al País Valencià s’ha mostrat a favor de reobrir el debat i el filòsof Fernando Sabater, que dóna suport al partit, troba que és el moment idoni de consolidar una coalició. En canvi, com Díez, el diputat d’UPyD al congrés espanyol, Toni Cantó, la rebutja.

Els dirigents de Ciutadans, en canvi, tenen clar que els interessa la coalició: és un partit prou consolidat a Catalunya, però són una força molt minoritària a la majoria d’indrets de l’estat espanyol.

Ciutadans ja havia provat de fer una coalició amb UPyD l’octubre del 2007, quan Rivera va els demanar d’anar plegats a les espanyoles del 2008. Ho van tornar a intentar sense èxit de manera reiterada a les europees del 2009, a les catalanes del 2010 i, de nou, a les espanyoles del 2012. Ciutadans no es va presentar en aquestes últimes perquè deia que no volia ‘dividir el vot espanyolista’. Ara, també és cert que havia aconseguit molt poca representació en les ocasions anteriors.

La xarxa bull amb opinions diverses

La xarxa s’ha omplert de piulets que donen suport al pacte, però també n’hi ha de contraris. L’ex-director d’El Mundo, Pedro J. Ramírez, per exemple, va dir que era votant d’UPyD i que considerava, com Sosa Wagner, que un pacte entre aquests dos partits polítics era necessari perquè ‘canviaria Espanya’.

Les pròximes eleccions on podrien presentar-se plegats serien les municipals del maig del 2015, i ja hi ha votants que han començat a recollir signatures per demanar-los que ho facin. 

Informació relacionada:

UPyD i Ciutadans entren al grup liberal europeu amb l’oposició de CDC i PNB

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any