Bocairent recrea el setge borbònic del 1707

  • La població de la Mariola torna a reviure els fets històrics que van desembocar finalment en la pèrdua de la independència del país

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’any passat es va fer per primera vegada a Bocairent (Vall d’Albaida) una recreació històrica del setge que va sofrir durant la guerra de Successió i de la capitulació de la guarnició austriacista que la defensava. Avui el municipi de la serra de Mariola torna recrear aquells fets històrics que van desembocar finalment en la pèrdua de la independència del país.

Els Miquelets del Regne de València, l’Asociación Cultural Amigos del Museo Historico-Militar de València, el Regiment de la Diputació de Catalunya, el de la Ciutat de Barcelona, els Miquelets de Girona Regiment de Sant Narcís i el Regiment de Cuirassers Sant Miquel de Moià formaran les tropes defensores de la plaça, mentre que el Régiment de la Couronne i els Morados Viejos de Castilla representaran la tropa del bàndol del Borbó. Faran una representació del setge i de la capitulació de la vila amb exhibicions soldadesques, desfilades i intercanvis de fuselleria en alguns espais històrics de Bocairent. També hi participarà el grup de dolçainers i tabalers l’Aljub.

A partir de les set del vespre hi haurà instal·lat el campament militar a la plaça de l’Ajuntament, on a les vuit es farà una introducció històrica als fets i la presentació dels grups participants, amb una exhibició d’instrucció militar de l’època. Tot seguit, les tropes es desplaçaran en comitiva a la torre dels Portuguesos on es farà la primera part de la recreació del setge i la capitulació, amb soldadesca i intercanvi de fuselleria. A un quart de deu del vespre, la comitiva tornarà a la plaça de l’Ajuntament, on es farà la segona part de la recreació.

La història

El 21 d’agost de 1707, quatre mesos després de la desfeta d’Almansa, la guarnició austriacista de la vila de Bocairent, formada per soldats portuguesos i miquelets catalans comandats pel tinent valencià Josep Buxeda, va capitular davant les forces borbòniques del brigadier Chaves i el botifler Corbí. El setge havia començat el 15 d’agost. La negociació va permetre de posar fi als combats amb unes condicions que els historiadors qualifiquen de molt acceptables, vista la violència aplicada en casos com el de Xàtiva. A Bocairent, la guarnició es va poder retirar amb les armes fins a Catalunya, i els habitants de la vila van poder salvar la vida i les propietats.

Reportatge fotogràfic de la recreació del 2013

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any