L’ANC i Òmnium fan una crida a la mobilització per ‘garantir la consulta’

  • Les dues entitats donen per tancada la polèmica sobre un possible ajornament de la consulta del 9-N

VilaWeb
Redacció
14.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ANC i Òmnium fan una crida a la mobilització per ‘garantir l’èxit de la consulta’ el 9-N. Així, les presidentes d’ambdues entitats, Carme Forcadell (ANC) i Muriel Casals (Òmnium), han donat per tancada a la polèmica sobre un possible ajornament de la consulta, causada, sobretot, per les declaracions de la vice-presidenta del govern, Joana Ortega.

‘L’èxit de l’11-S garanteix l’èxit del 9-N’, va dir Casals en la compareixença de premsa d’ahir. ‘La convocatòria d’enguany és especial, no només perquè fa tres-cents anys de la resistència, sinó perquè aquest 2014 serem cridats a les urnes per decidir de manera pacífica el futur que volem’, va explicar. 

Carme Forcadell també va voler destacar la importància d’assistir a Barcelona per la Diada: ‘Estem segurs que votarem i guanyarem el 9-N perquè estem segurs que l’Onze de Setembre serà un èxit. No hi ha motius per a posar en qüestió el 9-N, anirem a votar.’ I va dir que les declaracions que posen en dubte la consulta ‘encara han d’animar més a participar en les mobilitzacions’. 

Forcadell es va mostrar convençuda que només un gran èxit de la V pot garantir la votació del 9-N. I va recordar les fites aconseguides amb les mobilitzacions del 2012 i el 2013: ‘Quan fa dos anys els polítics parlaven de pacte fiscal, vam fer una manifestació que va desembocar en unes eleccions on vam aconseguir un govern sobiranista, i amb la Via Catalana de l’any passat, vam aconseguir que els partits pactessin una data i una pregunta.’

Els dubtes sobre el 9-N

Els dubtes sobre la consulta van sorgir a partir de diverses declaracions fetes per membres del govern i pel coordinador del Pacte Nacional pel Dret de Decidir, Joan Rigol.

Primer va ser el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que va descartar de fer la consulta si l’estat espanyol la vetava. Després, la vice-presidenta del govern, Joana Ortega, va parlar de la possibilitat d’ajornar-la si no podia ser legal, donant per fet que la vetarien. També Josep Maria Peregrí, conseller d’Agricultura, va invocar la clàusula del pacte de governabilitat amb ERC que permet de no fer la consulta si s’acorda entre les dues parts. I per una altra banda, Rigol va assegurar que veia Catalunya abocada a unes eleccions si l’estat no tolerava la consulta.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va tancar ahir la polèmica reafirmant la consulta des de Talamanca, en l’acte de commemoració de l’última batalla que les tropes catalanes van guanyar als borbons. ‘Convocaré la consulta d’acord amb la legalitat catalana’, va dir, i va deixar clar que qualsevol decisió sobre el 9-N es prendria d’acord amb tots els partits a favor de la consulta. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any